Interviews

De Jaren 80 Volgens Bernard Vandamme

Op 4 maart aanstaande zet Vlaanderen’s bekendste worstelaar Bernard Vandamme naar jaarlijkse traditie het Brugse Tempelhof in vuur en vlam. Als de shows uit het verleden een indicatie zijn, zal hij er samen met een groep getalenteerde Internationale collega’s een memorabele avond van maken.

Elke zaterdagnamiddag op ITV zag je in het onvergetelijke World Of Sport helden als Dave “Fit” Finley, Skull Murphy, Bobby Barnes… . Zij zijn de hoofdreden dat ik wrestler wou worden.

Nu, Bernard is ook een kind van de jaren 80. Het decennium definieerde voor hem wat hij met zijn leven zou gaan doen. Tijd om even met The Chippendale Of The Ring over de gouden jaren te praten.

Bernard Vandamme 80s
foto eigendom Bernard Vandamme

Wat associeer jij met de jaren 80?

“Ik was hardrock – heavy metal fan. De jaren 80 waren absolute gloriejaren: Ozzy Ozbourne, Iron Maiden, Judas Priest en later dan het hevigere werk van Venom, Sodom en Destruction. Zelf speelde ik gitaar vanaf mijn 11e. Ik speelde daarna in enkele bandjes, maakte een paar CD’s, tourde in een 6-tal landen, maar een echt doorbraak zat er nooit in.”

Heb je een favoriete muziekgroep dat er uitspringt?

“Ik kan er niet zomaar eentje opnoemen. Ik hield zowel van gewone hardrock zoals Accept of Leatherwolf, maar eveneens van Thrash zoals Kreator, Bathory, Voivod, … en daarnaast kon ik de L.A. Glamrock van Mötley Crüe, Poison en Tigertailz appreciëren. Oh ja, de 80ies waren super…”

Is er een favoriete film dat er uitspringt?

“Ik was gek op Grunt: The wrestling Movie. Hierin speelde “Exotic” Adrian Street, die later in Florida mijn trainer werd.”

Ik heb een vermoeden dat ik je favoriete televisieprogramma kan raden.

“Uiteraard is dat het Engelse worstelen. Elke zaterdagnamiddag op ITV zag je in het onvergetelijke World Of Sport helden als Dave “Fit” Finley, Skull Murphy, Bobby Barnes… . Zij zijn de hoofdreden dat ik wrestler wou worden.”

Wanneer ben je de sport beginnen volgen? 

“Ik keek reeds van mijn 5 jaar, maar alles veranderde toen ik voor het eerst, ergens rond 1988, een aflevering van World Wrestling Federation zag. Dat moet de periode voor Wrestlemania 4 zijn geweest.”

Het verschil met de Britse stijl was dan ook groot.

“Dit was heel wat glamoureuzer dan wat ik gewoon was. The Hart Foundation, Strike Force, George “The Animal” Steel, en uiteraard the immortal Hulk Hogan die toen aan de top stond. Ik deed dan wel reeds judo van mijn 6 jaar, maar dit was echt doorslaggevend. Ik word wrestler!!”

Wie beschouw jij als de betere worstelaars uit die periode?

“Zo’n moeilijke vraag, want die periode moest je echt als één geheel zien. Elk had zijn specialiteit, elk had zijn plaatsje en alles samen vormde het een perfect geheel. The Hart Foundation was een super tag team, maar zonder hun al even super tegenstanders zoals Demolition, Brain Busters of de Islanders zouden de Harts niet zo fel geschitterd hebben. En wie herinnert zich The Bushwhackers of Jake “The Snake” Roberts niet meer? Misschien waren ze minder goede wrestlers, maar hun charisma trok ze naar de top.”

Fans die nu maar één federatie kennen beseffen niet dat wrestling in de jaren 80 immens populair was. 

“Absoluut, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. In de States was er een strijd tussen 3 grote organisaties, World Wrestling Federation (het huidige WWE, ed.), National Wrestling Alliance (de voorloper van World Championship Wrestling) en American Wrestling Association. Kleinere independents deden het toen trouwens ook niet slecht, terwijl ze vandaag nog amper 100 a 150 man halen. We weten allemaal hoe het uiteindelijk eindigde, WWE concurreerde alles en iedereen weg en werd groter dan ooit.”

4 maart 2017 Tempelhof Brugge

Natuurlijk hebben we het ook over de aankomende show. Wie de Eurostars nog niet aan het werk zag kan ik gerust stellen. Vergelijk hen niet met de shows van de grote internationale spelers (WWE) waar ze met de handrem op worstelen, of de kleine plaatselijke promotie waar je niet goed weet wat je ziet. Eurostars brengt hoog niveau.

Waarom moeten worstelfans naar de show komen?

“Wie er de vorige jaren bij was, ervoer dat het event elk jaar een groot succes is. En zoals elk jaar brengen we Superstars uit een 10-tal landen , waaronder Hongarije, Italië, Portugal, Algerije en Frankrijk. De Main Event wordt een strijd rond het Europees Kampioenschap. In een 3-way neemt kampioen Kenzo Richards het op tegen Andrija Jokic en Emil Sitoci.”

Wie gaat er volgens jou echt uitspringen?

“Blikvanger wordt zeker en vast de Engelse Tiny Iron. De man heeft de breedste armen in wrestling. 60 cm ofwel 24 inch pythons zoals Hogan het zo kleurrijk kon omschrijven.”

Wat maakt jullie groep verschillend van andere lokale promoties?

“Het woord “lokaal” zegt het al. Terwijl andere organisaties plaatselijk beginnend talent in de ring zetten, brengt Eurostars professionele atleten van overal. Die maakt deel uit van het Frans/Zwitserse Wrestling Stars, dat niet alleen in België, Frankrijk of Zwitserland organiseert, maar ook in de rest van de wereld tours doet. De show in Brugge heeft trouwens maar één Belgische deelnemer.”

Meer informatie over de show vind je hier. Tickets kosten 12,00 EUR in voorverkoop, en 15,00 EUR aan de deur.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.