Hits Of The 80s

Hits Of The 80s – De eerste keer Iron Maiden (1988)

The Iron Maiden

Om Magnum P.I. te parafraseren, I know what you’re thinking. Can I PLay With Madness? Waarom geen sterkere nummers uit hun voorgaande albums The Number Of The Beast of Powerslave?

Waarom?

Omdat Can I Play With Madness het eerste nummer is waar ik een klik met de Britse metalband maakte. Niet dat ik voorheen nooit van Iron Maiden had gehoord, maar in volle Michael Jackson idolatie had ik er gewoon geen oor naar.

Maar toen ik in 1988 het nummer voor de eerste keer op de radio hoorde volgde de epifanie. Noem het ouder worden, of bewuster worden van andere muziekgenres; hun melodieuze hardrock lag me wel en ik lustte er wel meer van.

Zoals dat toen gebruikelijk was, nam een maat de oudere elpees op cassette op.

Iron Maiden 1988

Scream For Me, Long Beach

Op één van die tapes stond het meesterwerk Live After Death, met de live registratie van een concert uit hun World Slavery Tour uit 1985. Ruw en hard, met een weergaloze Bruce Dickinson die zich schor zingt terwijl de klank van de gitaren overal heen ketst, blijft het voor mij zonder twijfel de beste live-opname dat ik ooit heb gehoord.

Daar schuilt dan ook de kracht van Iron Maiden. Waar bijvoorbeeld voorgenoemde The Number Of The Beast nu behoorlijk verouderd aanvoelt, blijft die ruwe energie van de live-opname tastbaar. Maiden klinkt live gewoon beter. Bomvol hoogtepunten torent het ruim 13-minuten durende epos Rime of the Ancient Mariner er makkelijk bovenuit.

De groep probeerde dat sentiment enkele decennia later terug in te blikken, maar Route 666 en de bijhorende film kon onmogelijk aan het origineel tippen.

Bruce Dickinson Iron Maiden

Plaatsen we er even een Vlaamse klassieker in? Neen? Toch wel.

Ben je die toevallige nieuwe lezer, dan raad ik je onderstaand artikel aan.

De Uitdaging: Hits Of The 80s

De volledige playlist van Hits Of The 80s is trouwens te beluisteren via YouTube.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.