John Taylor Book In The Pleasure Groove
Reviews

In the Pleasure Groove (John Taylor) – Review

We leren dat de wereld van John Taylor bestaat uit drank, drugs, vrouwen, meer drank, veel meer drugs en de noodzakelijke ontwenning.

In the Pleasure Groove

Titel: In the Pleasure Groove – Love, Death & Duran Duran

Auteur: John Taylor (met Tom Sykes)

Uitgever: Sphere

ISBN nummer: 978-0-7515-4903-4

aantal pagina’s: 438

Wie is John Taylor?

John Taylor is stichtend lid en bassist van Duran Duran, één van de meest invloedrijke groepen uit het begin en midden van de jaren 80. Ze drukken hun stempel met professioneel geregisseerde videoclips die op de debuterend muziekzender MTV te zien zijn. Het album Rio (1982), met de singles Hungry Like the Wolf, Rio en Save a Prayer, blijft een schoolvoorbeeld van hoe perfecte 80s muziek klinkt.

Duran Duran

Daarnaast richt hij in 1984 samen met zanger Robert Palmer, gitarist Andy Taylor (collega bij Duran Duran) en drummer Tony Thompson (Chic) de gelegenheidsgroep The Power Station op.

Nog een muziekbiografie?

Biografieën zijn meestal een dubbeltje op een kant. Het is niet ongebruikelijk dat je een semi-eerlijke terugblik op het leven en de carrière van een artiest krijgt. Meestal is het geschreven door een ghostwriter. Gelukkig krijg je af en toe een biografie dat gemeend lijkt. Into the Pleasure Groove behoort tot de laatste groep.

De opbouw verloopt enigszins volgens het boekje. We starten met de jeugdjaren en zijn minder glorieuze schoolcarrière. Eenmaal we voorbij de oprichting van Duran Duran lezen wordt het een fascinerende kijk op hoe zwaar de tol van hun plotse succes op hun gezondheid en psyche heeft. John Taylor verandert van een schuchtere jongen dat geen deftig lief kan vinden tot een artiest die de fotomodellen voor het uitkiezen heeft.

John Taylor Into the Pleasure Groove
Snel gemaakte afbeelding

We leren dat de wereld van John Taylor bestaat uit drank, drugs, vrouwen, meer drank, veel meer drugs (zeer grafisch als hij een trip beschrijft) en de noodzakelijke ontwenning. In die zin is het niet vreemd dat we minder informatie over zijn professionele carrière krijgen na album Seven and the Ragged Tiger (1983). Alles draait rond uitgaan en uitslapen.

Hoe leest het boek?

Into the Pleasure Groove is in korte hoofdstukjes verdeeld die telkens een uitgebreid relaas van een gebeurtenis of periode vertellen. Hoogtepunten zijn de stukken over het maken van clips A View To A Kill, waar de bandleden elkaar al een tijdje niet meer hebben gezien en duidelijk wordt dat het niet vlotjes loopt, en de opnames van The Wild Boys waar een bandlid bijna verdrinkt. Zijn verhalen over de wilde nachten en de keerzijde van de roem maken je als lezer niet jaloers. Hij heeft van de roem geprofiteerd, maar de tol is zwaar.

John Taylor spaart zichzelf niet. Hij beseft heel goed het publiek hen na de clips uit de Rio periode niet langer als underground underdogs ziet. Verrassend blijft hij lovend over alle artiesten waar hij mee heeft gewerkt. Nergens uit hij een kwaad woord over collega’s. Integendeel. Net als alle New Wave en New Romantic groepen dweept hij met de invloed van en de liefde voor David Bowie en Roxy Music.

Kopen?

Into the Pleasure Groove geeft je een unieke kijk op het succes van Duran Duran door de ogen van hun bassist. Het leest vlot en entertaint steeds. Het is een must voor fans van de groep, maar ook leeftijdsgenoten die in hun tienerjaren een oogje op John Taylor krijgen de kans hun jeugd te herbeleven.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.