De wereld van de geek,  Geeks op Stap

Geeky winkelen in Gent (België)

In de laatste week van de kerstvakantie lijkt het ons als gezin een goed idee om in Gent te winkelen. Niettegenstaande de solden, of koopjes (voor onze Noorderburen), net zijn gestart en een massale opkomst gelijkgestemden verzekerd is. Tegen de middag is het er bijgevolg bijzonder druk.

Omdat ik geen zin heb om de talrijke kledingzaken af te dweilen (dat laat ik met veel plezier aan mijn echtgenote over) trek ik er met mijn jongste op uit om de betere geekwinkels te bezoeken. Wat op zijn beurt inspiratie geeft om dit met jullie te delen.

Muchwow

Muchwow specialiseert zich in Manga en de Japanse geekcultuur. Het is één van de leukere niche winkels van Gent, en voor mij bijzonder interessant omdat het merch van twee van mijn voornaamste passies verkoopt: sciencefictionfilms uit de vroege jaren 80 en Japanse anime uit de late jaren 70. Een bezoek raad ik absoluut aan.

Let wel, de winkel is niet groot. De spiegel achteraan geeft de winkel de indruk veel groter te zijn dat het is. Maar er staan volgens mij meer items in de winkel dan in pakweg de grotere geekwinkels zoals The Vault of 4Geeks. Muchwow propt zijn winkel dan ook niet vol Funko POP.

Adres: Haringsteeg 5, 9000 Gent

Adhemar

Adhemar is noch een traditionele stripwinkel noch een tweedehandswinkel. Het is moeilijk te omschrijven. De winkel doet denken aan Bonte, maar dan minder georganiseerd. Hier vindt een kat zijn jongen niet.

Voor Amerikaanse trades (trade paperbacks) van Marvel, DC en familie is het een zeer goede plaats, maar je beheert best de edele kunst van Jenga om je exemplaar uit één van de talrijke hoge stapels te nemen zonder dat de constructie in elkaar stuikt. Fans van MAD Magazine en op zoek zijn naar oudere titels mogen de winkel op hun lijst plaatsen.

Adres: Kammerstraat 25, 9000 Gent

The Vault

Hoe omschrijf je The Vault het best? Commercieel? Zielloos? Het is vergelijkbaar met 4Geeks, dus je weet wat ze voorschotelen. Funko’s a gogo. Manga merchandise. Nutteloze gadgets. Japans snoepgoed. Alles wat je tegenwoordig op een facts-beurs terugvindt. Er is een markt voor.

Hun figuren zijn – opvallend – niet goedkoop. Wie online zijn weg kent, weet dat je het elders goedkoper kan kopen. Je kunt je afvragen hoe deze winkels commercieel overleven.

Adres: Hoogpoort 57, 9000 Gent

Worlds’ End

Omdat er reeds een artikel over geschreven is voeg ik het hieronder toe. Luiheid haalt het van inzet. Maar Worlds’ End blijft niettemin een aanrader. Hun koffie is niet slecht.

Comicsans

Geen idee hoe de winkel er van binnen uitziet. Ik sta op tijd voor openingsuur voor de poort. Online lees ik dat de winkel op 6 januari open is, dus het komt goed. Even geduld. Een 20 minuten later blijft de deur gesloten. Ondertussen zijn al verschillende potentiële klanten teleurgesteld afgedruipt. Neen, lieve mensen, aan de klink draaien opent de poort niet op magische wijze.

Het is een gemiste kans. Omdat ik niet kan inschatten als ze hun openingsuren respecteren zal ik er niet speciaal voor naar Gent afzakken.

Adres: Klein Turkije 8, 9000 Gent

The best of the rest

Nu je in Gent bent, wandel je evengoed De Slegte (Voldersstraat 7) en Fnac (Veldstraat 47B) binnen. In de De Sleghte kun je rustig kuieren en verbaasd zijn door wat je in de talrijke rekken vindt. Is het een tweedehandswinkel of een kerkhof voor onverkochte titels? Hun tweedehands DVDs zijn niet goedkoop, maar sporadisch ligt er een obscure film waar je al een tijdje naar op zoek bent. Waarom in een keten als Fnac gaan als je weet dat hun prijzen veel hoger liggen dan de concurrentie en dat hun aanbod weinig diepgaand is? Zonder hun 3 voor 20 aanbiedingen voor Dvd’s en Blu-ray ’s zou ik de winkel nooit bezoeken.

Net als in Brugge is het steeds leuk om DAPAST (Donkersteeg 10) eens binnen te stappen. Je vindt altijd wel een T-shirt dat (voor) je past. Niet ver van Dapast kun je de betere koffie drinken in het traditionele koffiehuis Mokabon (Donkersteeg 35). Het is eens wat anders dan het dure en het overroepen zwarte sop dat Starbucks als coffee omschrijft.

In een aansluitend artikel deel ik de aankopen. Zo passeer ik tweemaal langs de hit-kassa. Wie andere must-visit adresje in Gent kent en bereid is ze met het gewone werkvolk prijs te delen, kan ze hieronder in de comments gooien. Sharing is caring.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd. Het verheerlijken van alle glorie van mijn jaren 80 zie ik als een plicht naar de huidige generatie. Doorspekt met invloeden van de subtiele humor van Jeroom, George Carlin en Mad Magazine presenteer ik nonsens en nostalgie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.