Het leven zoals het is

De Compleet Overbodige Eindejaarslijst van 2019

Waarom heeft iedereen de neiging om eindejaarslijstjes te maken? Doet het er wat toe wat we dit jaar belangrijk of de moeite waard vonden? Is het leuker als we met zijn allen hetzelfde als goed beoordelen? Alsof het nog niet erg genoeg is, gooien ze ook overzichten van de laatste 10 jaar in onze richting.

Ik zeg neen tegen dit alles. Maar toch doe ik mee. Aliquando et insanire iucundum est. Met deze wijze woorden presenteer ik mijn favorieten van 2019.

Favoriete strip

Capitaine Albator – Tome 2: Mémoires de l’Arcadia (Kana eds)

In de stijl van de oude anime brengt Jérome Alquié een tijdloos verhaal over de legendarische kapitein Albator en zijn bemanning. Momenteel wordt de drie-delige reeks enkel in het Frans uitgegeven. Niet dat het wat uitmaakt. De artwork is het beste eerbetoon aan het originele werk van Leji Mastumoto.

Favoriete Boek

The Storytellers pro Wrestling Hall Of Fame

The Pro Wrestling Hall of Fame: The Storytellers – From the Terrible Turk to Twitter (ECW Press, Greg Oliver & Steven Johnson)

Een historisch naslagwerk dat zich niet in één ruk laat lezen. Het is perfect om je af en toe in een hoofdstuk te verdiepen. The Storytellers geeft je informatie over hoe wedstrijden tot stand kwamen, en hoe ze het publiek wisten te strikken. Zo weet ik nu dat er tijdens de Grote Depressie van de jaren 30 werd geworsteld in een ring vol dode vissen en waarom niet alle modder geschikt was om in te vechten.

Het opzoekwerk dat aan de reeks, er zijn 5 titels binnen The Pro Wrestling Hall of Fame, voorafging moet immens zijn geweest.

Favoriete film

View this post on Instagram

Honored to receive 14 nominations from @criticschoice.

A post shared by The Irishman (@theirishmanfilm) on

The Irishman (2019, Martin Scorsese)

In een tijdperk waar iedereen voor de grootse hersenloze blockbuster gaat is The Irishman een verademing. Met een superieure cast (wanneer zag je Robert de Niro nog eens ouderwets goed acteren?) en een pakkend verhaal toont Martin Scorsese hoe het moet. Akkoord, de film verloopt traag en het duurt lang. Zijn we het niet meer gewoon om zo lang geconcentreerd te kijken?

Favoriete superheldenfilm

View this post on Instagram

Get ready for a supercharged smile full of #SHAZAM!

A post shared by SHAZAM! (@shazammovie) on

Shazam (2019, David F. Sandberg)

Het zijn niet altijd de grote jongens die met de pluimen gaan lopen. Shazam heeft een kinderlijke onschuld zonder alle overbodige en geladen bagage. De leukste superheldenfilm sinds de originele Guardians of The Galaxy (2014, James Gunn).

Grootste filmteleurstelling

Figuurlijk Gesproken Thor is een ordinaire hippie
Een ordinaire hippie? Profetische woorden in Figuurlijk Gesproken.

Avengers: Endgame (2019, Russo Brothers)

Avengers: Endgame illustreert alles wat verkeerd loopt met de superheldenfilms van het Marvel Universum. Wat de grote afsluiter van 10 jaar filmverhaal moet zijn eindigt met een zucht. Tijdsreizen? Echt? Te midden van de gravitas maken de helden tijd voor flauwe grappen die je telkens uit het verhaal halen. De tragiek van Ronin volgen met America’s ass? Het laatste gevecht is moeilijk te volgen, en veel personages krijgen amper iets te doen. Iron Man gaat dood. Alsof we dat niet hadden zien aankomen.

Is er dan niets positief? Ik kon de interactie tussen Thor en de Guardians of The Galaxy wel smaken.

Favoriete televisiereeks

Stranger Things Season 3 (2019, Netflix)

Stranger Things doet zoveel (cast, verhaal, effecten, …) goed. Voor ouwe knarren blijft het heerlijk alle verwijzingen naar klassiekers uit de jaren 80 te herkennen. Steven Spielberg, John Carpenter, John Hughes, Stephen King, Miami Vice, Red Dawn, V The Final Battle en dan mis ik er nog. Seizoen 4 kan niet snel genoeg komen.

Favoriete podcast

Grilling JR Westwood One

Grilling JR (Westwood One)

“Good Ol’ JR” Jim Ross werkt al 45 jaar in verschillende rollen in de wereld van het professioneel worstelen. Hij was commentator voor bij National Wrestling Alliance in de jaren 80, hoofd van Talent Relations in de World Wrestling Federation tijdens de gouden Attitude jaren en nu Senior Advisor bij All Elite Wrestling.

Hij geeft je samen met co-commentator Conrad Thompson (de man achter Starrcast) tijdens een aflevering veel gefundeerde en accurate achtergrondinformatie over de evenementen, de worstelaars, hun onderlinge relatie en de politiek in de sport.

Een absolute aanrader voor fans van worstelen. Grilling JR vind je hier.

Favoriete merchandise

Hollywood Rides Knight Rider Kitt 1:24 (Jada Toys)

Essentieel binnen elke David Hasselhoff verzameling. Deze KITT gaf ook het startschot om meer voertuigen op schaal aan te schaffen. Damn you, Dirk.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

2 reacties

 • Dennis

  Het is vaak leuk om eens te kijken wat je dit jaar allemaal hebt gezien en bijvoorbeeld ook hebt gemist. Veel mensen zie ik vaak boos reageren als bepaalde titels niet in een lijst terugkomen. Alsof ze bevestiging zoeken van hun eigen smaak.

  Zelf vind ik het wel plezierig om verrast te worden.

  Laat ik dan ook een top drie doen van tv reeksen in 2019:

  1) Chernobyl
  2) Black Monday
  3) Deadly Class

  Ze zullen niet ieders kopje thee zijn. Ze zijn wel ontzettend eighties!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.