Favoriete artikels,  Film

De niet-review van Star Wars: Episode IX: The Rise of Skywalker

Mijn welgemeende excuses voor de misleidende titel. Het is niet mijn gewoonte een titel met de nodige dosis clickbait te gebruiken. Maar als ik mijn boodschap wil overbrengen, dan mogen de principes even in de digitale schuif.

Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker loopt in de bioscoop, en er is geen ontsnappen aan. Op Social Media word ik al enkele weken bestookt met foto’s van tickets, foto’s van print-outs van tickets en foto’s van screenshots van digitale tickets. Second viewing. Third viewing. Fans proberen elkaar op een haast kinderlijke manier te overtreffen. Het is best aandoenlijk.

Fan service?

Maar, na de vreugde van een nieuwe Star Wars volgen de kritische reviews. Niet weinig. Als ik de critici mag geloven is Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker niet vernieuwend en niet boeiend. Tenzij je een fan bent. Want het magische woord in de hele discussie is fan service. De film zou gemaakt zijn voor de fans. Vol knipogen en verwijzingen naar wat voorheen kwam.

Mocht u er aan twijfelen, ik heb de film nog niet gezien. Neen, u hoeft me niet onmiddellijk te veroordelen. Ik blijf wel een Star Wars fan. Alleen kan de nieuwe, door de visie van J.J. Abrams gedragen, trilogie me niet boeien. Het interesseert me niet wie de papa en mama zijn van Rey, waarom Kylo Ren zich als een onhebbelijke puber gedraagt en hoe de First Order wordt verslaan. Ik ben die oude zaag die met de originele trilogie dweept.

The Omerta is Strong

Hoe dan ook, de kritische stemmen worden op onbegrip ontvangen door de fans. De critici hebben er niets van begrepen. Het is de beste film van het jaar en een waardige afsluiter van het verhaal. Een strijd tussen goed en kwaad barst los. Al weet ik niet wie wie is.

Het stoort me. Moet ik geloven dat alle echte Star Wars fans deze Episode IX geweldig vinden? Is er unanimiteit? Misschien is het not done om binnen de gemeenschap ook maar één kritische noot over de franchise te uiten. Leeft de angst dat de fanclub hun lidkaart afneemt vooraleer ze uit de groep te gooien?

The Closing Credits

Akkoord, Star Wars laat zich tegenwoordig meer als een event omschrijven. We hebben het nog maar net meegemaakt met de Marvel films. De beleving moet primeren. De aanloop naar de film is even belangrijk als het kijken naar de film. Allemaal fantastisch, maar na het kippenvelmoment van de begingeneriek wil ik bovenal een goede film zien.

Maar er is goed nieuws. Tijdens de kerstvakantie gaan we als gezin naar de bioscoop. Tradities zijn belangrijk. We kijken uit naar Jumanji: The Next Level. Neen, niet Episode IX. Waarom tijd en geld spenderen aan iets wat me ongelukkig maakt?

Door geen ticket te kopen geef ik de makers een sterker signaal, dan één te kopen en er achteraf over te klagen.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

4 reacties

 • Dennis

  Tsja.. Ik heb hem wel gezien en het was een slappe film. Er gebeurt eigenlijk niets. Sterker nog, je mag zeggen dat het voor een deel een remake van Return of the Jedi is.

  In een ander stuk zeg je al dat de opvolging van de oude fans niet klaarstaat. Ik neig je gelijk te geven. En dat is maar goed ook. De Skywalkers zijn wel klaar nu.

  • Axel

   Ik wil hier verder op inpikken. De Skywalkers mogen op permanente vakantie gaan, maar – een grote maar – er valt heel wat te beleven in die wereld. De comics van Dark Horse hebben ons immers geleerd dat de verhalen beter zijn zonder de hoofdfiguren.
   Voor de jonge fan is er geen emotionele “hook”. Het is een zoveelste filmfranchise dat je na de hype wel moet gaan zien.

  • Jeffrey

   Hoho… wat een bitterheid, puur gebaseerd op wat “de echte” filmrecensenten schrijven? Om een andere franchise te citeren: A wizard should know better!
   Als de film enkel en alleen fan service zou zijn, was hij door de fans ook afgekraakt. Ik dweep er niet mee, maar ik heb hem ondertussen 3x gezien. De eerste keer moest ik hem verwerken, de 2de keer vond ik hem al veel beter, de 3e keer gaf ik toe dat er wat mankementen aan zijn. Maar dat komt veel meer door het geruzie van 2 regisseurs: de ene die verhaallijnen uitzet en in de 3de de brokken mag gaan lijmen, die de 2de regisseur maakte toen hij zich als een olifant in een porcelijnwinkel gedroeg tijdens zijn passage in deze Trilogie. En noem mij 1 OT Star Wars die geen mankementen heeft.
   Ga hem zien, en dan mag je hem haten voor wat hij is. Maar ga aub niet af op slechte recensies en “verblinde” fans. Dat zijn beginnersfouten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.