Classic Albums

Classic Albums: True Blue – Madonna (1986)

Madonna. Popster. Queen of Pop. Trendsetter. Stijlicoon. Mannenverslijtster. Attente lezers merken op dat ik de term stem of zangeres niet in deze lijst opneem. Madonna is wat mij betreft een vrouwelijke artieste. Meer nog, ik beschouw haar één van de belangrijkste vrouwelijke artiesten uit de muziekgeschiedenis. Maar haar een zangeres noemen is een brug te ver.

Niet dat ze geen goede nummers heeft uitgebracht. Madonna kan een stevig palmares aan hits voorleggen. Grote hits. Nummer 1’s. Alleen kan ze geen noot houden. Maar ik val in een herhaling. Deze Classic Albums moet een positief stuk worden.

True Blue is een typisch Madonna project waar de nadruk op goede productie en dansbare en goed geschreven nummers ligt.

1986

We spreken 1986 als Madonna, na het gelijknamige debuut (1983) en Like A Virgin (1984), haar derde album True Blue uitbrengt. De release wordt stevig gepromoot. Omdat MTV het ideale platform is om haar publiek te bereiken wordt elke single vergezeld van een indrukwekkende videoclip.

Laat niemand je wijsmaken dat ze enkel op basis van haar zang aan de top komt. Madonna is een geslepen mediafiguur met een doctoraat in zelfpromotie. Dat is altijd haar grootste talent gebleken. Ze weet verdraaid goed hoe ze het moet aanpakken.

Het wordt haar best verkopende originele album. Het bereikt – dank u, Wikipedia – in 28 landen de eerste plaats van de hitlijsten en er worden 25 000 000 exemplaren van verkocht.

Madonna True Blue

True Blue

Is True Blue een goed album? Best wel. Het is het eerste album waar alles lijkt te klikken. Er is minder vulling en slechts 2 nummers (Jimmy Jimmy en Where’s The Party) zijn het (her)beluisteren niet waard.

True Blue scoort uiteraard op basis van de 5 nummers die als single worden uitgebracht. Papa Don’t Preach, True Blue, Open Your Heart, La Isla Bonita en – wat mij betreft haar beste nummer – Live To Tell.

Love Makes the World Go Round, een vrolijk niemendalletje, is de verloren parel op dit album. Ze brengt het in 1985 – in première – op de originele Live Aid in duet met de Thompson Twins.

Is It Any Good?

True Blue is een typisch Madonna project waar de nadruk op goede productie en dansbare en goed geschreven nummers ligt. Als je een album van Madonna in huis wil, kies dan voor deze True Blue. Het is een muzikaal tijdsdocument uit de jaren 80.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.