80s,  Classic Albums

Classic Albums: She’s So Unusual – Cyndi Lauper (1983)

She’s So Unusual is pure, onversneden eighties.

Waarom beschouwen we Madonna als de belangrijkste zangeres van de jaren 80, als ze geen enkele een noot kan houden tenzij het minutieus geproduceerd wordt? Waarom verheerlijken we een artieste als haar generatiegenoten zoveel meer talent hadden? Dat zijn enkele gedachten die me te binnen schieten tijdens het beluisteren van She’s So Unusual, de debuutplaat van Cyndi Lauper.

Girls just wanna have fun

Artiest: Cyndi Lauper

Release: 1983 – 16 millioen verkochte exemplaren wereldwijd

Hoogste notering: 4e plaats (Billboard 200)

Prijzen: 2 Grammy Awards (Best New Artist, Best New Album Package), MTV Video Music Award (Best Female Video voor Girls Just Wanna Have Fun)

Time after Time

Wat maakt Cyndi Lauper in 1983 zo speciaal? Is het haar opmerkelijke en kleurrijke kledingstijl, haar uitbundig karakter of haar vuistdik New York accent waar ze trots mee uitpakt? Is het haar bijzondere zangstem dat zowel hoog als laag gaat? Haar charisma? Alle verklaringen zijn juist, maar er is één belangrijkere reden.

Cyndi Lauper kwam ook met het perfecte nummer op het perfecte moment. De impact van de videoclip van Girls Just Wanna Have Fun op MTV niet kan worden onderschat. Niet alleen wordt het nummer een strijdlied voor de meisjes, maar betekende het de grote internationale doorbraak van Cyndi Lauper.

In een bijrol speelt Lou Albano, bekend van het toenmalige World Wrestling Federation (nu World Wrestling Entertainment). Dat laatste triggert dan de Rock ’n Wrestling, een succesvolle samenwerking tussen de worstelfederatie en MTV.

She’s So Unusual

Deels New Wave, deels Pop, deels Synth, She’s So Unusual is pure, onversneden eighties. Bij het luisteren valt meteen op hoe perfect gedateerd het album klinkt. Het neemt je terug naar simpelere tijden.

Inhoudelijk valt er weinig op aan te merken De mix van eigen nummers en eigenzinnige covers blijft stevig overeind. Money Changes Everything, When You Were Mine, She Bop en All Through The Night hebben niets van hun kracht ingeboet. Prijsduif Time after Time is nog steeds grote klasse.

She’s So Unusual blijkt voor Cyndi Lauper een vergiftigd geschenk. Commercieel haalt ze met aansluitend werk nooit meer de hoogte van haar debuutalbum. Het wordt duidelijk dat ze te vroeg heeft gepiekt.

Wanna Know Something

Na het lezen nood aan meer gefundeerde achtergrondinformatie?

Cyndi Lauper en Rock ’n Wrestling:

https://bleacherreport.com/articles/2687433-how-cyndi-lauper-was-essential-in-the-launch-of-wwe-wrestlemania

https://ultimateclassicrock.com/cyndi-lauper-wwe-hall-of-fame/

Bespreking She’s So Unusual:

https://www.rollingstone.com/music/music-album-reviews/shes-so-unusual-101432/ (Rolling Stone)

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.