Film

5 Foute 80’s Films met een Hart

Wat is een foute film? Iedereen praat er over, maar niemand kan mij vertellen wat een foute film eigenlijk is? Zijn de acteerprestaties belabberd? Is de plot niet geloofwaardig? Is het slecht in beeld gebracht? De meningen variëren. Opninions vary, zei Patrick Swayze in Roadhouse (1989). Ook een foute film als ik de critici mag geloven.

In deze blogpost geef ik 5 films die bij hun release de grond in werden geboord en tegenwoordig als goed fout worden bestempeld, maar toch het bekijken waard blijven. Bedank me later trouwens ook voor het invoegen van de mooie filmposters.

Ishtar

Jaar: 1987

Cast: Warren Beatty, Dustin Hoffman, Isabelle Adjani

Verhaal: Twee ongetalenteerde artiesten raken verwikkeld in een CIA plot in het Midden Oosten.

Meest memorabele scene: “I wanna buy a blind camel.” Herkenbaar voor wie ooit een kameel heeft willen kopen.

Het bekijken waard omdat: Warren Beatty als loser en Hoffman als rokkenjager? Geniaal. Om hun personages als onsuccesvolle zangers geloofwaardig te maken, schreef een team componisten een discografie aan slechte nummers. Heel slechte nummers.

Xanadu

Jaar: 1980

Cast: Gene Kelly, Olivia Newton-John, Michael Beck

Verhaal: Een muze van Zeus (de godheid) belandt op aarde, wordt verliefd op een jonge kunstenaar en opent een rollerskate discotheek.

Meest memorabele scene: Alle scenes met legende Gene Kelly. Old Hollwood met stijl.

Het bekijken waard omdat: De muziek van E.L.O. is best goed. Vooral het titelnummer blijft hangen. Je ziet de belovende carrière van Michael Beck, die übercool was als Swan in The Warriors (1979, Walter Hill), figuurlijk verdampen. De arme man kwam nadien nergens meer aan de bak.

Roller Boogie

Jaar: 1980

Cast: Linda Blair, Jim Bray

Verhaal: Rolschaatsers rollen een criminele bende op.

Meest memorabele scene: Venice Beach, California oogt altijd mooi op beeld. Veel zon en veel jonge mensen op wieltjes op die uitgestrekte promenade.

Het bekijken waard omdat: Rolschaatsen op disco is een winning combination. Voor mij toch. Roller Boogie is geen goede film, maar een tijdsdocument. Wie een goed beeld wil van disco in de late jaren 70 kan hier weinig verkeerd doen.

Mannequin

Jaar: 1987

Cast: Andrew McCarthy, Kim Cattrall, James Spader

Verhaal: Een jonge kunstenaar wordt verliefd op een paspop.

Meest memorabele scene: De heerlijke muziekmontage halverwege de film. Het is een ter ziele gegane kunst dat menig film in de jaren 80 opfleurde.

Het bekijken waard omdat: Alsof het verhaal van een tot leven komende paspop geloofwaardig is. Soms is het leuker een film te kijken waarvan je niets moet verwachten. In die zin straalt Mannequin een kinderlijke onschuld uit. Een jonge Kim Catrall is altijd een reden om naar een film te kijken.

Porky’s

Jaar: 1981

Cast: Dan Monahan, Kim Catrall (ja, ze duikt overal op)

Verhaal: Tieners willen van bil gaan.

Meest memorabele scene: De douche scene uiteraard.

Het bekijken waard omdat: Porky’s werd in 1981 bestempeld als vulgair en seksistisch. Vandaag zou het op Nickelodeon in de voormiddag worden geprogrammeerd. Tijden en zeden veranderen. Wat dan niet verandert, is de zichtbare lol die de acteurs tijdens de opnames hebben gehad.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.