Film

De educatieve waarde van Roadhouse (1989)

road-house-movie-poster-1989-1020195526Roadhouse. 

Patrick Swayze. Sam Elliot. Kelly LynchThe Jeff Healey Band. Terry Funk.

Netflix biedt je soms die kleine verrassingen die je avond een meerwaarde geven.

Dat deze moderne western uit de jaren 80 de tand des tijds probleemloos lijkt te hebben doorstaan verbaast me weinig. De film biedt zowel voor vrouwen – hottie Patrick Swayze zweefde nog op de golven van zijn Dirty Dancing – en mannen – zuipen, blues en vechten – genoeg entertainment.

Wat me deze keer opviel is dat Roadhouse best een leerrijke film is, want ik voelde mezelf tijdens het kijken slimmer worden.

Je gelooft me niet?

Dan illustreer ik dit best aan de hand van volgende bewijsstukken.

Er is een verschil tussen een cooler en een bouncer.

Een cooler leunt tegen de bar en drinkt koffie. Indien nodig geeft hij de bouncer opdracht op risico van persoonlijke schade oproerkraaiers buiten te gooien. Daarna gaat hij weer koffie drinken. Een cooler verdient voor deze zware arbeid veel meer dan de bouncer.

rh9

In een klein stadje is de wet niet van tel

L’état, c’est moi. Booswicht Brad Wesley houdt het kleine stadje in zijn knoest. Hij zorgt ervoor, in het zicht van de plaatselijke bevolking notabene, dat weerloze mensen in elkaar worden geslagen en dat handelszaken op allerlei creatieve manieren worden vernield. Op geen enkel moment is er ook maar één politieagent te bespeuren. En dan gaan we zeuren over de wetteloosheid in Molenbeek?

601px-RH01

Je hoeft niet gezond te leven om een droomlichaam te hebben

Vergooi je tijd niet langer aan nutteloze diëten. Gooi dat abonnement van Basic-Fit maar in de versnipperaar. Vergeet het kippenwit, de voedingssupplementen en het keiharde trainen. Totaal overbodig. Dalton bewijst dat het perfect mogelijk is om een gespierd lichaam te onderhouden op een dieet van sigaretten, sloten koffie en weinig slaap.

Road-House-1

Je lost problemen het best op met geweld

Lukas 6:29 “Slaat iemand u op de wang, keer hem ook de andere toe”

Vergeet de Bijbel. Een kaak dient enkel om op te slaan. Vuisten zeggen meer dan woorden. Zelfs moord is perfect acceptabel. De luchtpijp van je tegenstander er uit sleuren om het lichaam daarna in de rivier te dumpen levert je welgeteld – even goed nadenken – geen enkele seconde gevangenistijd op. Meer zelfs, het boeit de lokale wet totaal niet.

Blond blijft blond

Of het nu een hersenloze del of een intelligente verpleegster is, ze vallen allemaal als een blok voor Dalton’s macho gedrag. Heeft de eerste een geldig excuus, dan heb je toch bedenkingen bij iemand die een medische opleiding heeft genoten. Met stoïcische wijsheid als Pain don’t hurt, een gevaarlijke levensstijl en een – ongetwijfeld – bedenkelijke lijfgeur verovert de cooler in een mum van tijd haar hart. Zelfs na overduidelijk bewijs dat haar vlam psychopathische neigingen vertoont, kan ze niet snel genoeg uit haar kleren springen.

Road-House-patrick-swayze-31228748-1500-1043

Boeren vertrouwen iedereen

Boer Emmett verhuurt zonder verpinken zijn leegstaande zolderruimte – voor weinig geld – aan een totaal onbekende man. Ook nadat blijkt dat die man goed bij kas zit en zijn huurder een gevaarlijke man blijkt te zijn is er geen vuiltje aan de lucht. “Calling me ‘sir’ is like putting an elevator in an outhouse, it don’t belong. I’m Emmett.” Neen, je vindt zijn universiteitsdiploma niet ingekaderd aan de muur.

Emmet Roadhouse

Samengevat bevat Roadhouse zoveel bruikbare levenswijsheid dat zelfs de Dalai Lama er inspiratie uit put. Vergeet dus één avond het bingen en oordeel gewoon voor jezelf. Omarm dit onvergetelijke filmspektakel.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.