Dirty Harry Callahan Warner Bros
Film

The Dead Pool (1988) – Dirty Harry mag op pensioen (review)

In 1988 krijgt de filmcyclus rond politieagent “Dirty “Harry Callahan een 5e deel. Het vorige deel, en half meesterwerk, Sudden Impact dateert al van 1983. The Dead Pool wordt godzijdank de laatste in de reeks. Waarom ik de term godzijdank gebruik? Lees verder, en dan leg ik het u netjes uit.

Casting Call

Regiseur: Buddy Van Horn

Release: 1988 (Warner Bros. Pictures)

Cast: Clint Eastwood, Liam Neeson, Patricia Clarkson

Verhaal: Harry Callahan raakt betrokken bij een wedstrijd (de Dead Pool) waar mensen gokken op wie overlijdt. Er wordt gespeurd en geschoten.

Go Ahead, Make my Day

Belangrijk is het jaartal wanneer de film zijn release krijgt. In 1988 beleven we de gloriejaren waar actiehelden in een rol als politieagent hun hoogdagen beleven. Het zijn de jaren van filmhelden als Sylvester Stallone (Cobra), Arnold Schwarzenegger (Red Heat), Bruce Willis (Die Hard) en Mel Gibson (Lethal Weapon, Mad Max) hun wapen hanteren. Nadat Clint Easwtood met zijn Smith & Wesson Model 29 . 44-cal. Magnum het goede voorbeeld heeft gegeven, zou je verwachten dat Dirty Harry met zijn terugkeer toont hoe het moet.

Het ligt niet aan de hoofdrolspeler. De 58-jarige Clint Eastwood kan zijn personage immers zoals voorheen met het nodige cynisme en no-nonsense attitude spelen. Alleen is pijnlijk duidelijk dat zijn Dirty Harry als personage te groot is geworden voor wat in essentie een kleine politiefilm is.

Do You Feel Lucky?

De vorige films in de reeks blinken niet alleen uit in het buitensporig geweld dat de politieagent mag gebruiken, maar ook de stunts en achtervolgingen (denk maar aan Magnum Force en de motors). In deze The Dead Pool moeten we het stellen met een achtervolging in de straten van San Francisco waar Harry vlucht voor een telegeleide auto. En ja, dat is even belachelijk als het klinkt. Wie zit te wachten op het gratuit geweld moet geduld hebben. Enkel in de slotscene waar Harry zijn trouwe Magnum door een harpoengeweer vervangt komt de oude vos buiten spelen.

The Dead Pool heeft dan een belangrijke troef in handen. De film herbergt de acteertalenten van zowel Liam Neeson en Jim Carrey. Neeson die hier ongeïnspireerd staat te acteren zal trouwens 20 jaar later zijn carrière een verrassende wending geven door zichzelf in diverse Dirty Harry-hommages te casten. Carrey speelt een geflipte rockmuzikant in een kleine bijrol. Zijn Welcome to the Jungle clip is een kijkbeurt waard. Grappig, want de bandleden van Guns n’ Roses, de originele artiesten van Jungle, komen om onduidelijke reden enkele keren in beeld.

Opinions are like assholes; everybody has one

The Dead Pool is de blaam op het fatsoen van wat een serie genietbare films zijn. Door een mythisch personage in een doordeweekse televisiefilm te plaatsen is het een vervolg dat er één te veel is. Maar misschien denkt u daar anders over?

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

2 reacties

 • Johan

  Ik ben het helemaal met je eens. De film voelt vaak ‘lollig’ aan en mist het rauwe dat de eerdere films wel hadden. De clip scene met Carrey is daar ook wel een voorbeeld van. Nergens voel je dat je met een serieuze clip te maken hebt. Zou een remake tegenwoordig van Dirty Harry nog wel kunnen denk je?

  • Axel

   Goede vraag. Kan een dergelijk chauvinistisch en (bij tijden) vrouwonvriendelijk personage binnen deze politiek correcte tijden nog als held worden geportretteerd? Harry Calahan is in de jaren 70 een kind van zijn tijd.
   Bovendien is het Dirty Harry – personage al zoveel maal gekopieerd in honderden films en politieseries. Trouwens, wie kan de cool van Clint Eastwood evenaren?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.