Rote Rosen Freddy Breck
Muziek

Opgroeien met de oude klassiekers – Geen 2 zonder 3

Opgroeien in de jaren 80 betekent opgroeien met de jaren 60 en 70. Tot aan een bepaalde leeftijd ben je nu eenmaal aangewezen op de keuze en smaak van je ouders en je omgeving. Daarom krijg ik een warmer gevoel bij de muziek uit de pre-jaren 80, net omdat die een onderdeel van mijn opvoeding betekenden. In Opgroeien met de oude klassiekers wil ik die muziek en artiesten aan jullie voorstellen.

Claude François

Wie is Claude Francois: een Franse charme -en popzanger.

Bekendste hit: Comme d’habitude (later wereldberoemd als My Way)

Claude Francois, ook gekend onder zijn koosnaam Clo-Clo, blijft wellicht één van de meer unieke Franse popartiesten. Mijn moeder sprak steeds in lovende termen. Ze liet geen kans onbenut om een programma rond zijn persoon te kijken, en mij in de folie mee te sleuren. Zo herinner ik me de archiefbeelden op de Franse televisie, waar de goede man in een blitse smoking – compleet met ruffles – zijn beste danspasjes brengt in het gezelschap van 5 knappe vrouwen (zijn “Clodettes”). Zijn act en zijn muziek stonden als een huis. Je Vais à Rio, Chanson populaire en Alexandrie Alexandra zijn sindsdien vaste waarden op elk trouwfeest.

Het verging de zanger minder als hij tot de vaststelling komt dat elektriciteit en water geen positief resultaat opleveren. Op 11 maart 1978 wordt hij dood in zijn badkuip gevonden.

Freddy Breck

Wie is Freddy Breck: Duiste Charmezanger

Bekendste hit: Rote Rosen

Neen, niet alle herinneringen roepen warme gevoelens op. Een perfect voorbeeld van hoe muziek je zelfbeheersing tot het uiterste kan testen is de Duitse schlager Rote Rosen. Telkens de eerste noten van het nummer op de radio komen, kreeg de volumeknop van de radio een stevige zwaai naar rechts. Rechts als in volle bak luid in de woonkamer. Rote rosen, rote rosen. Sind die ewigen Boten der Liebe. Rote rosen, rote rosen.

Het is louter aan mijn stalen zenuwen en sterk karakter te danken dat ik hier geen trauma heb opgelopen. Dat Freddy Breck met zijn grote strik, zijn Colgate smile en zijn hopelijk stilaan verlepte Rote Rosen voor de eeuwigheid naar de hel verbannen mag worden. Dat de demonen hem daar dagelijks ritueel bewerken met een verse rozenstruik onder luid gejuich. En gezang. Rote rosen, rote rosen. Sind die ewigen Boten der Liebe. Rote rosen, rote rosen.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.