Merch uit en over de jaren 80,  Playmobil,  Reviews

Review: Playmobil A-Team – Set 70750

Na Ghostbusters, Ghostbusters II, en de Back to the Future-trilogie gooit Playmobil zich met The A-Team opnieuw op een belangrijke franchise uit de jaren 80. Deze laatste sets behoren tot het beste dat Geobra, het moederbedrijf van Playmobil, heeft uitgebracht. In tegenstelling tot de blokjesgigant, dat we een naamsvermelding niet gunnen, houden ze hun sets betaalbaar voor fans en kinderen. Dan zwijg ik hier strategisch over de schandalig dure lanceringsprijs van set 70548, Star Trek – USS Enterprise NCC-1701.

Terug naar het hoofdonderwerp. The A-Team is een televisiereeks rond een groep huurlingen dat – weliswaar tegen betaling – rechtvaardige burgers beschermt tegen slechteriken die op hun geld, hun grond of hun bedrijf uit zijn. Het was te zien vanaf 1983 tot 1987. Tot op vandaag leeft de herinnering bij wie er mee is opgegroeid.

They Survive as Soldiers of Fortune

Nog voor je het opent is de doos ideaal om uit te stallen. Met de GMC-bus, de personages en het logo is alles onmiddellijk herkenbaar. Binnenin zijn de figuren in een apart vakje geplaatst. De montage van de set verloopt soepel. Een viertal banden monteren, wat stickers bevestigen en het is klaar voor gebruik.

Geen idee als dit met andere moderne Playmobil-sets het geval is, maar persoonlijk stoor ik me er aan dat de zakjes genummerd zijn. Drie kleine zakjes voorzien van een nummer? Schat Geobra ons zo laag in dat ze de fans van hun producten verwarren met de bricoleurs en hun Zweedse bouwblokjes? Persoonlijk voel ik me wat beledigd.

A-Team Van 70750 Playmobil review 80sgeek.be
A-Team Van 70750 Playmobil review 80sgeek.be

Wat met de teamleden van The A-Team? Iedereen is zo goed als herkenbaar. Kolonel “Hannibal” John Smith heeft grijs haar. “Face” Tempelton Peck lijkt dan alsof hij uit een meisjesset is gegrepen. Wat op zich geen probleem is, want het past bij zijn personage. “Howling Mad” Murdoch draagt zijn pet, zijn lederen Danang 1970 jas en krijgt een sokpop (gebasseerd op enkele afleveringen). Plaats de drie figuren bij elkaar bij de bus, en het wordt duidelijk wie wie is. Maar buiten die context?

B.A. Baracus is onmiddellijk herkenbaar, en daarmee is alles gezegd. Toegeven, het kapsel van Mr T, de acteur die hem gestalte geeft, is een moeilijke om in Playmobil goed te krijgen, maar deze Playmo – B.A. is een spuuglelijke creatuur. Hij lijkt meer op de persiflage die Brits komiek Benny Hill hem gaf in de legendarische A-Team sketch.

A-Team Van 70750 Playmobil review 80sgeek.be

I love it when a Plan comes together

Qua gadgets is het een mager beestje. Twee brikjes melk, twee walkie talkies, een dynamietstaaf, een flitslicht, een laspost en werkgerief zijn logisch. De drietal mappen/kaarten waarvan onduidelijk is waarvoor ze dienen, zijn dat minder. Een grovere fout is het ontbreken van enkele essentiële items.

De sigaar van Hannibal zie ik nog even door de vingers. Tenslotte spelen kinderen met deze set, en het aanvaardbaar maken van roken is not done. Maar hoe kun je een A-Team set in de winkelrekken gooien zonder wapens?? Een geluk dat ik wat voorraad uit andere sets heb liggen om hen te bewapenen.

A-Team Van 70750 Playmobil review 80sgeek.be

I ain’t getting on no Plane

Ondanks de minpuntjes (no guns!!) is dit een ideale set om uit te stallen. Net zoals dat bij Back to the Future zo is, heb je met één basisset genoeg. Voorlopig zijn noch een uitbreiding noch een resem blind bags aangekondigd. Al beseffen we allemaal dat we die Corvette van Face nodig hebben.

Wie van plan is om het te kopen kan ik enkel deze gouden tip geven. Controleer regelmatig Playmowatch om het aan de goedkoopste prijs aan te schaffen. De prijzen durven al eens sterk verschillen.

Nu is het uitkijken naar wat hun belangrijkste bijdrage in 2022 wordt. Officieel aangekondigd staat een Knight Rider set, compleet met Michael Knight, K.I.T.T., Bonnie Barstow en Devon Miles.

A-Team Van 70750 Playmobil review 80sgeek.be
A-Team Van 70750 Playmobil review 80sgeek.be
A-Team Van 70750 Playmobil review 80sgeek.be
A-Team Van 70750 Playmobil review 80sgeek.be
A-Team Van 70750 Playmobil review 80sgeek.be
A-Team Van 70750 Playmobil review 80sgeek.be
A-Team Van 70750 Playmobil review 80sgeek.be

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd. Het verheerlijken van alle glorie van mijn jaren 80 zie ik als een plicht naar de huidige generatie. Doorspekt met invloeden van de subtiele humor van Jeroom, George Carlin en Mad Magazine presenteer ik nonsens en nostalgie.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.