Hits Of The 80s,  Muziek

One Hit Wonders uit de jaren 80

De muziekstiel is hard en meedogenloos. Soms slaagt een artiest er in maar één grote hit op zijn naam te schrijven om daarna in complete obscuriteit te belanden. Misschien is het de bedoeling om maar één project op het muziekminnend publiek te lossen. Soms is de ene hit het gevolg van een eenmalige samenwerking tussen producers. Hoe dan ook, het blijft bij die ene hit. Zo’n eenmalig succes heten we een One Hit Wonder. Ik illustreer aan de hand van 5 voorbeelden.

Go See The Doctor (Kool Moo Dee)

Jaar: 1986
Muzikale meerwaarde: In Go See The Doctor vertelt Kool Moo Dee over een onschuldige ontmoeting met een vrouw dat vergaande gevolgen heeft. Een officiële clip werd niet gemaakt. Zijn live-playback optreden op het Nederlandse muziekprogramma Countdown is fascinerend te noemen. Met zijn witte laarsjes aan doet hij zijn ding in het bijzijn van een compleet ondankbaar publiek.
Vrolijke Noot: “I went to the bathroom and said “Mama Mia!””

Bring me Edelweiss (Edelweiss)

Jaar: 1988
Muzikale meerwaarde: Aanstekelijke mix van samples, scratching, jodelen en gejammer over rugzakken. De videoclip is rijkelijk gevuld met dansende dwergen, waar ze de legendarische televisieserie Twin Peaks (1990, Mark Frost, David Lynch) zo’n 2 jaar voor zijn, rondborstige opdiensters en oud filmmateriaal.
Vrolijke noot: “Rucksack! Ruck-sack!”

Star Trekkin’ (The Firm)

Jaar: 1987
Muzikale meerwaarde: Het lijkt een onmogelijke taak, maar The Firm slaagt er in met claymation Star Trek enigszins boeiend te maken voor het grote publiek.
Vrolijke noot: “Star Trekkin’ across the universe, on the Starship Enterprise, under Captain Kirk”

Don’t Worry, Be Happy (Bobby McFerrin)

Jaar: 1988
Muzikale meerwaarde: Het grote bewijs dat je geen instrumenten nodig hebt om een geweldig nummer te maken. Jammer genoeg klinkt het na ettelijke luisterbeurten minder fris.
Vrolijke Noot: “In every life we have some trouble, but when you worry you make it double”

Pass the Dutchie (Musical Youth)

Jaar: 1982
Muzikale meerwaarde: As het begeleid wordt door een vrolijk Reggea deuntje, is er niets mis met erg jonge muzikanten die zingen over de nobele traditie van hasj roken.
Vrolijke noot: “Pass the Dutchie ‘pon the left hand side”

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd. Het verheerlijken van alle glorie van mijn jaren 80 zie ik als een plicht naar de huidige generatie. Doorspekt met invloeden van de subtiele humor van Jeroom, George Carlin en Mad Magazine presenteer ik nonsens en nostalgie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.