Uit De Kast

Uit De Kast: “Turtles Signature” Rutger Gret

[su_quote cite=”Rutger Gret”]Mijn focus ligt wel bij Teenage Mutant Ninja Turtles en dan vooral het verzamelen van handtekeningen. Wat intussen de grootste TMNT handtekeningen verzameling ter wereld is.[/su_quote]

Binnen deze reeks zagen we reeds verzamelingen vol toys, vintage toys, oude spelconsoles en games, comics en LEGO. We praatten met fandealers, enthousiastelingen, hardcore collectors, bloggers en echte professionals. Vandaag maken we kennis met Rutger Gret. Niet zomaar fan van Teenage Mutant Ninja Turtles merchandise, neen, Rutger gaat een andere richting in en verzamelt handtekeningen van alle acteurs uit de reeks. Verbaasd? Lees verder, en ontdek samen met ons de fun van handtekeningen scoren. De eerste vraag is steeds dezelfde.

Turtles Power

Wat verzamel je?

“Ik verzamel verschillende dingen zoals games, Kuifje en Teenage Mutant Ninja Turtles.”

Dat zijn heel uiteenlopende items.

“Mijn focus ligt wel bij Teenage Mutant Ninja Turtles en dan vooral het verzamelen van handtekeningen. Wat intussen de grootste TMNT handtekeningen verzameling ter wereld is.”

Je zegt de grootste, maar is dit officieel vastgelegd?

“Ik ben er mee naar de Guinness World Records gestapt. Maar die vinden de collectie te gericht, te specifiek om op te nemen. Een grotere is niet bekend. Eigenlijk heb ik geen competitie.”

logo-ninja-turtles-rutger-gret

Hoe lang doe je dit al?

“Mijn verzameling TMNT handtekeningen ben ik op 20 januari 2006 gestart, dus dat is nu al ruim 10 jaar. Maar je mag me al 28 jaar die-hard fan en verzamelaar van alles Turtles beschouwen.”

Waar is het allemaal met die schildpadden begonnen?

“Thuis. Ik keek elke week braaf naar de nieuwe aflevering van 80’s cartoon en het begon toen ik op mijn 8e mijn eerste Donatello-figuurtje kreeg. Natuurlijk wou ik de andere figuurtjes ook!  Ik haalde trouwens elke maand braaf de Juniorpress strip in de kiosk, dus voor ik het doorhad was ik al lang en breed door het TMNT-virus besmet.”

Zo gaat dat met gevaarlijke ziektes. Maar ik mag je gerust een kind van de jaren 80 heten? Die blijken het sterkst vertegenwoordigd bij de vintage toy verzamelaars.

“Ik ben intussen 35 jaar en inderdaad zoals velen van mijn generatie, ben ik opgegroeid met He-man (Masters Of The Universe), Ghostbusters, ThunderCats en Teenage Mutant Ninja Turtles. Ik speelde toen ook met deaction figures, maar de Turtles genoten mijn voorkeur. Het werd voor mijn ouders al gauw duidelijk dat diehype een blijvertje was!”

Teenage Mutant Ninja Turtles Shelfporn

Kun je genieten van de oude Mirage comics als je met de tekenfilmreeks bent opgegroeid? De stijl en inhoud zijn volledig anders.

“Zeker wel! Kijk, ik was 8 jaar toen de 80’s animated series op televisie verscheen. Hierna kwamen de films en op mijn zeventiende kwam de live action TV-serie The Next Mutation. Rond deze periode ontdekte ik ook dat er originele TMNT comics uit 1984 bestonden en juist op die leeftijd vond ik het geweldig te ontdekken dat de personages oorspronkelijk voor jong volwassenen bedoeld waren. De verhalen zijn een stuk gewelddadiger en duisterder. De schroom om TMNT-fan te zijn verminderde en ik werd een die-hard fan.”

teenage-mutant-ninja-turtles-shelfpornJe verzamelt alles van Turtles. Wat mag ik daaronder verstaan? Spreken we in dezelfde mate als de onnavolgbare, en ondertussen wereldberoemde Koen Baleine?

“In het begin verzamelde ik echt alles. Tandenborstels, figures, voertuigen, stickeralbums, noem maar op…alles. Nu beperk ik me tot de figures die ook echt in de serie voorkomen, dus geen rare varianten, de comics en alles wat op DVD of Blu-Ray wordt uitgebracht. Een boek, leuke merchandise en games zijn dan eerder de uitzondering.”

Hoe maak je de stap van toys en merchandise naar handtekeningen? Op het eerste zicht lijken die toch ver van elkaar te liggen.

“Star Wars. Blame Star Wars. Luister, in 1997 las mijn vader in de krant dat er een aantal Star Wars acteurs naar Nederland op een kleine conventie (Dutch StarCon in Berkel-Enschot 1 mei 1999) in Tilburg aanwezig zouden zijn. Helemaal crazy van Star Wars, wou ik daar heen.”

Wat ook lukte?

“We gingen samen en zo had ik dat weekend mijn eerste handtekening van een acteur te pakken!”

Welke vijf acteurs kwamen naar die eerste beurs?

Michael Carter (Bib Fortuna in Return of the Jedi), Femi Taylor (Oola in Return of the Jedi), Gary Kurtz(producer van A New Hope en The Empire Strikes Back), Garrick Hagon (Biggs Darklighter in A New Hope) en de stuntdubbel van Jake Lloyd (jonge Anakin in The Phantom Menace). Maar ik kocht alleen een handtekening van Michael Carter. Deze was dus officieel mijn eerste handtekening.”

Het betekende ook de start van wat je belangrijkste verzameling zou worden.

“Het jaar daarop gingen we weer en opnieuw scoorde ik handtekeningen. Het werd een verslaving.”

[su_quote cite=”Rutger Gret”]Mijn eerste handtekening die ik ontving was die van Cam Clarke, de stemacteur van Leonardo in de originele animated series. [/su_quote]

Bestaat er zoiets als een in-crowd? Een groep verzamelaars die samen de beurzen bezoeken?

“Eigenlijk wel. Op elke beurs kwam ik dezelfde mensen tegen en we raakten bevriend. Dit werd een hecht clubje dat ook beurzen zoals de London Film & Comic Con, waar grotere namen aanwezig zijn, bezocht.”

Wat mag ik verstaan onder jullie teamwork? Verzamelen jullie elk dezelfde handtekeningen?

“Zo besloten we op een gegeven moment om ook handtekeningen te gaan verzamelen van een serie waar ieder het meest mee had. Iemand begon alle handtekeningen van Star Wars acteurs te verzamelen, een andere ging voor iedereen uit LOST en nog iemand probeerde alle originele stemacteurs van de Disneyanimatiefilms te bemachtigen. Natuurlijk ging ik voor Teenage Mutant Ninja Turtles en is dat bij mij eigenlijk uit de hand gelopen, haha.”

Welke is je eerste handtekening uit de TMNT verzameling?

“Mijn eerste handtekening die ik ontving was die van Cam Clarke, de stemacteur van Leonardo in de originele animated series. Via zijn website zocht ik contact en ontving ik een gesigneerde foto. Gesterkt door deze reactie vroeg ik of ik ook eigen foto’s mocht sturen en zo kreeg ik mijn allereerste echte TMNThandtekening. The rest is history.”

teenage-mutant-ninja-turtles-clarke

Op welke stukken ben je het meest trots?

“Binnen mijn algemene TMNT verzameling ben ik erg trots op een aantal movie-props. Sommige daarvan heb ik van de acteurs en puppeteers zelf gekregen door hun te benaderen. Bij mijn handtekeningen ben ik enorm trots op de gesigneerde foto van Elias Koteas (Casey Jones), Kevin Clash (Splinter), en James Avery(Shredder). Deze acteurs waren lastig te vinden en te benaderen, bijgevolg ben ik zeer fier dat ik ze na een aantal pogingen heb weten te bemachtigen.”

Gezien je zelf op pad gaat voor de handtekeningen, ga ik er van uit dat je weinig koopt of ruilt. Maar waar ga je op zoek naar merchandise?

“Handtekeningen koop ik niet, mits de acteurs op een beurs zijn uitgenodigd en je aan tafel moet betalen! Ik benader in alle gevallen altijd de acteur zelf en zal eigenlijk nooit een handtekening bij een dealer kopen. Voor mijn algemene TMNT passie koop ik artikelen. Als er iets nieuws uitkomt wat ik echt wil, bestel ik dat product online via een webstore. Voor vintage artikelen duik ik altijd op eBay en daar slaag ik eigenlijk altijd wel in.”

teenage-mutant-ninja-turtles-shelfporn-posterDoe je beurzen of rommelmarkten aan?

“Zeker, daar ben ik gek op. De half-jaarlijkse Verzamelaarsbeursin Utrecht, F.A.C.T.S., Dutch ComicCon en London Film & ComicCon zijn vaste afspraken.”

Je vermeldde daarnet dat je niet bij dealers koopt. Zijn er gevaren, zoals valse exemplaren, als je een handtekening bij hen koopt?

“Die zijn er zeker en daarom doe ik dat ook niet. Vooral op eBayzijn er dealers die gemakkelijk een leuk centje willen verdienen met nagemaakte handtekeningen. Het is altijd leuk om een handtekening te bemachtigen van een groot acteur en ook al weet je zeker dat het echt is, je hebt er niks mee! Geen herinneringen, geen verhaal. Toegegeven, in mijn verzameling vind je 2 gekochte handtekeningen, maar deze acteurs waren al overleden voor ik met verzamelen begon.”

Hoe ga jij te werk om een handtekening te bemachtigen? Misschien kun je jouw werkwijze, los van beurzen of signing sessions, met de lezers delen.

“Geen probleem. Eens in de zoveel tijd duik ik het internet op en ga ik op zoek naar de acteurs wiens handtekeningen nog ontbreken in mijn verzameling. Ik speur naar websites, studio’s, email adressen, managers en agentschappen. Daarna volgen de contact gegevens op IMDB. Tegenwoordig kijk ik ook op Facebook, want dat maakt het zoeken stukken gemakkelijker. Vervolgens neem ik contact met hen op. Ik doe mijn verhaal, vertel wie ik ben, wat ik verzamel en vraag of ik een foto mag sturen om te laten signeren. Meestal volgt ook het juiste adres van hun agentschap en heel soms een thuis adres.”

Geven ze gemakkelijk een thuisadres?

“Ondertussen heb ik door mijn verzameling een zeker vertrouwen opgebouwd. Maar als ik alleen een studio adres of agentschap vind, stuur ik naast een foto op de gok, een uitgebreide brief erbij.”

renae-jacobs

Hoe kies je een mooie foto?

“Ik ga de scènes op mijn DVD’s af en zoek naar een mooie shot van zijn of haar personage. Daar maak ik een screengrab van, die ik in Photoshop verbeter of soms zelfs helemaal opnieuw inkleur om een mooie strakke heldere afbeelding te krijgen. Deze laat ik dan op 20x30cm bij een fotozaak afdrukken. Het gaat allemaal met een zelf geadresseerde enveloppe en 5 dollar (voor de verzendingskosten) in een grote bruine omslag. Ik laat de acteur of zijn agentschap ook weten dat de foto onderweg is.”

Hoe lang duurt het voor je antwoord of een brief terugkrijgt?

“Dit kan 2 weken of in extreme gevallen zelfs anderhalf tot 2 jaar duren. Als ik dan totaal onverwachts iets terugkrijg, geeft dat altijd een kick. Zeker als er een mooie brief of zelfs kleine cadeautjes bij zitten.

Dat is het mooie van het verzamelen van handtekeningen, je zoekt naar mensen, bereidt alles voor en dat is net zo leuk als het ontvangen van de handtekening.”

Wat vind je van de huidige trend van Selfies? Die lijken de handtekeningen te vervangen.

“Prima, ik bedoel, wat is er nou leuker om naast je handtekening ook een foto met de acteur te hebben! Ik probeer ook altijd die selfie te bemachtigen. Soms lukt alleen een foto of alleen een handtekening bij een rode loper. Het is allebei leuk, maar een vervanging zal het nooit zijn.”

Vragen mensen jou om handtekeningen voor hen te scoren?

“Af en toe. Zeker door TMNT-fans uit mijn vriendenkring. Ik ben dan ook de beroerdste niet om ze te helpen.  Wat vaker voorkomt is dat mensen mij e-mailen met de vraag of ze het adres mogen hebben van de acteur waar ik een handtekening van heb ontvangen. Dat kets ik altijd af. Ik leg uit dat er heel veel moeite en tijd in zit om mensen te vinden en adressen te zoeken. Als ik in vertrouwen het privéadres van een acteur heb gekregen, dan geef ik die al helemaal niet weg!  Het is wel heel leuk als andere mensen ook willen starten en ik moedig ze aan te doen wat ik doe. Ga zoeken, speur het net af, Google, neem een IMDBPro abonnement of kijk op fanmail sites. Dan kom je echt een heel eind!”

photo-erik-larsen
Rutger Gret en Erik Larsen

Grootste miskoop of teleurstelling?

“Miskopen gelukkig nooit echt gedaan. Dat neemt niet weg dat het soms wel een teleurstelling is als je een aantal MOC figures via eBay besteld en ze komen door ruwe behandeling van de bezorgdienst gedeukt aan. Bij handtekeningen is het vooral sneu als ik een acteur heb gevonden, maar die laat weten dat hij niet signeert via de post. Dan moet ik hopen dat hij of zij ooit op een beurs komt waar ik heen kan.”

I’m Batman

Wat zijn herinneringen die je echt koestert?

“Ik ben met een aantal TMNT acteurs bevriend geraakt. Dat is me heel wat waard. Een aantal acteurs zijn de afgelopen jaren in Amsterdam geweest en meestal spraken we af om wat te gaan eten en bij te kletsen. Mijn handtekeningenverzameling heeft me in de TMNT wereld redelijk wat bekendheid opgeleverd.”

Heb je nog een leuke anekdote om af te sluiten?

“Het was in juli 2008 en we waren met een groepje naar Londen voor de première van The Dark Knight, waar alle hoofdrolspelers en de regisseur waren uitgenodigd. Al vroeg stonden we bij het Odeon theater, waar mensen de rode loper en de hekken aan het plaatsen waren. We zijn altijd heel vroeg, zeg maar 10 uur op voorhand, anders sta je niet vooraan bij de rode loper. Toen de acteurs kwamen aangereden en ze één voor één uitstapten, kregen ze van een assistente een zwarte stift om voor de fans te signeren. Michael Cain, Maggie Gyllenhaal, Aaron Eckhart, de regisseur Christopher Nolan… Het ging allemaal goed! TotChristian Bale uitstapte. Hij kreeg van zijn assistente een whiteboard marker in plaats van een permanent marker. Toen hij aan het signeren begon vroegen de meeste mensen als hij met hun eigen (stift) wou tekenen. Een zilveren wordt vanwege een donkere foto veel gebruikt. Maar bij velen signeerde hij met dewhiteboard marker, en die handtekening bleef niet op de glossy foto’s zitten. Toen hij bij mij aankwam wou ik uiteraard ook dat hij mijn pen gebruikte, maar hij keek me aan met een blik van ‘Jouw pen is ook zwart, wat maakt het uit?‘. Hij wou de handtekening dus plaatsen, maar ik vroeg hem opnieuw of hij mijn pen wou gebruiken. Na 3 keer was hij het zat en stapte hij naar de volgende. Ik riep hem nog na, maar zonder resultaat. Het was trouwens de dag dat hij van slagen aan zijn echtgenote werd beschuldigd. Hij was dus niet in een opperbeste bui.”

[su_quote cite=”Rutger Gret”]Toen hij bij mij aankwam wou ik uiteraard ook dat hij mijn pen gebruikte, maar hij keek me aan met een blik van ‘Jouw pen is ook zwart, wat maakt het uit?‘.[/su_quote]

“Ik was teleurgesteld dat ik geen handtekening had. Eén van mijn maten kreeg opeens een sms’je, dat aangaf in welk hotel hij logeerde. We aarzelden geen moment en met z’n drieën gingen we naar het hotel om hem daar op te wachten. Ondertussen hadden ook een aantal Engelse fans ontdekt waar Bale logeerde en ze verzamelden zich achter ons. Een auto kwam aanrijden. Eerst stapte zijn vrouw uit en vervolgensChristian Bale zelf. Wij vroegen netjes of wij een handtekening mochten, terwijl de Engelse fans achter ons flink aan het duwen en dringen waren. Christian bleef neen zeggen, hij had er echt geen zin in! Wij bleven aandringen en vlak voor hij bij de draaideur was stopte hij, keek ons aan en zei in een quasi Batman-stem “Only 3!“.

Meer zei hij niet, stapte op ons af en signeerde alleen onze foto’s. Die opdringerige Engelse fans achter ons smeekten en duwden tevergeefs. De acteur ging naar binnen en de Engelsen dropen af. Aan ons om het in de dichtstbijzijnde McDonalds te gaan vieren.”

Hartelijk bedankt voor je verhaal met ons te delen.

Er is ongelooflijk veel fotomateriaal beschikbaar, maar we verwijzen je graag door aan Rutger’s eigen site. Het is een bezoekje meer dan waard.

teenage-mutant-ninja-turtles-shelfporn-3

Mijn artikel verscheen eerder op Geekster (16/06/2015).

Meer Teenage Mutant Ninja Turtles vinden we natuurlijk bij de charismatische wereldster Koen Baleine.

Uit de Kast: “Turtles Power” Koen Baleine

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.