Kinepolis Brugge Dune
De wereld van de geek

Is een bioscoopbezoek te duur geworden?

Onlangs bracht ik na een lange periode – na het Covid-tijdperk – een bezoek aan de Kinepolis Brugge. Onder de huidige omstandigheden probeer ik het zo lang mogelijk uit te stellen, maar de lokroep van Villeneuve’s Dune was te groot om te negeren. Sommige films hoor je nu eenmaal in de meest ideale omstandigheden te zien. Zo’n groot mogelijk scherm, met de fijnste beeldkwaliteit en de luidst mogelijke luidsprekers. Een film als Dune moet een ervaring zijn.

Waarom ben ik dan in mijn virtuele pen gesprongen, en sleur ik je mee in een nieuwe rant? Omdat ik nogal schrik van wat ik voor de ervaring betaal.

Maar deze blogpost draait niet rond mijn bezoek aan Dune. Het is geen review. Maar mocht het je interesseren, de film is fantastisch en ik raad het zonder enige schroom aan.

Naar de kinepolis

Waarom ben ik dan in mijn virtuele pen gesprongen, en sleur ik je mee in een nieuwe rant? Omdat ik nogal schrik van wat ik voor de ervaring betaal. Een ticketje voor de vertoning van Dune kost me 14,95 EUR, en dat is met een korting afgetrokken.

Nu, deze prijs is niet de courante prijs, want ticketprijzen kunnen enorm variëren. Afhankelijk van hoe lang de film duurt of in welke hoogtechnologische omstandigheden je wil kijken, schommelt de prijs. Je moet al een getrainde beursanalist zijn om er de logica van in te zien. Wie met zijn gezin een nieuwe 3 uur durende film in Laser Ultra HD Pure Definition 3D wil zien, betaalt evenveel als voor een kleine Citytrip.

Dat is zonder de versnapering meegerekend. Het zal geen verrassing voor je zijn als ik hier schrijf dat catering in de huidige bioscoopcomplexen duur is. Enigszins begrijpelijk, want het bedrijf moet ergens zijn winst maken en zijn aandeelhouders tevreden houden. Maar als ik aan de kassa sta om een kleine portie (gezonde) nootjes voor mezelf en een kleine portie zelf gekozen M&Ms voor mijn jongste zoon te betalen, slik ik toch even. Om en bij de 8 EUR is geen klein bedrag.

Nu, niemand verplicht mij om iets te kopen in hun foyer. Omdat ik de aanleg niet heb om een packed lunch naar binnen te smokkelen, betaal ik er hun exuberante prijzen voor. Iets knabbelen, chips of popcorn, hoort nu eenmaal bij een filmbezoek? Achteraf kan ik me de vraag stellen waarom ik een bezoek aan de bioscoop breng. Kom ik een film kijken of kom ik gezellig tafelen? Kan ik geen 2 tot 3 uur zonder een kleine maaltijd?

Niet alles is negatief

Er is goed nieuws. Ik kan het vanuit een positieve hoek bekijken. Om Dune te zien hoef ik geen uur in een rij te wachten om een ticket te kopen. Thuis kon ik gemakkelijk via mijn laptop mijn tijdstip en mijn zitplaats kiezen. Als oudere, maar niettemin ervaren, persoon kan ik al gemakkelijker met vroeger vergelijken waar deze manier van werken onbestaande was.

Afhankelijk van hoe lang de film duurt of in welke hoogtechnologische omstandigheden je wil kijken, schommelt de prijs.

De huidige manier is namelijk rustgevender dan een half uur op voorhand aan de zaal te wachten om bij het openen van de deuren een 100 sprint naar de beste plaatsen in te zetten. Het is alvast minder frustrerend dan enkele nozems die je voor zijn en, elk aan een uiteinde, een halve rij innemen. Sorry mijnheer, deze plaatsen zijn bezet. Hun vrienden komen dan net voor de vertoning overladen met hapjes luidruchtig de zaal binnen. Neen, vooruitgang is geen vies woord. Al kan die brede reus met zijn grote afro nog steeds voor je zijn plaats nemen.

Closing Credits

Hoe dan ook, een bezoek aan de bioscoop plannen blijft een kwestie van afwegen. Ik blijf bij de kostprijs hangen. Betaal ik 4 tickets en een kleine winkelwagen vol hapjes om met mijn gezin 2 uur in de beste omstandigheden een film te kijken, of wacht ik netjes tot de film op een streamingskanaal te zien is? En als ik daar niet op kan wachten blijft de optie om de film op Blu Ray of 4K aan te schaffen. Beide opties zullen me veel minder kosten.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

8 reacties

 • Nostra

  Ja, het is wat je er voor over hebt inderdaad. Ik had een Pathé abonnement, waardoor ik onbeperkt tegen een vast bedrag kon gaan. Toen alles dicht was heb ik dat opgezegd en ben nu denk ik twee keer naar de bioscoop geweest. De prijzen van de tickets vind ik prima, maar het zijn inderdaad de versnaperingen. Met het gezin gaan loopt dan snel op, maar tegelijkertijd is het natuurlijk ook een uitje en dan kan het (zolang je dit niet elke week gaat doen). Als ik alleen ga neem ik m’n flesje water mee en snoep ik eigenlijk niet meer zo veel als ik ooit deed, is gezonder en ook goedkoper 😉

  • Axel

   Is Pathé goedkoper dan onze Kinepolis per bezoek? Enkele jaren geleden ben ik er in Breda een film gaan zien, en hetgeen me opviel was de goedkopere versnapering en het gratis toiletbezoek.
   Mis je de bezoeken niet? 2 is voorjouw doen weinig, lijkt me.

 • De Brabander

  Dan zul je niet anders kunnen dan zwaar betalen. Ik heb ’t er helemaal niet voor over. En ik stoor me énorm aan al dat gevreet rondom mij in Kinepolis. Is een groot minpunt voor mijn ciné-ervaring. En een klare rip-off. En ik heb een zwak voor de idealisten, die de uitbater van Ciné Rio is. Support your local 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.