GI Joe the arcade Game
Merch uit en over de jaren 80

G.I. Joe A Real American Hero – Arcade Game (slordige review)

Daar sta je dan op een zaterdagochtend aan een arcadekast van een vriend. Kies je voor het oude vertrouwde, een worstelspel, of ga je voor iets volledig nieuws? Op dit toestel staan zo’n 1000 (bij benadering en niet met de hand geteld) verschillende spellen. Keuzestress. Meestal verschijnt enkele seconden later het logo van WWF Wrestlefest op het scherm, maar vandaag voel ik me avontuurlijk. Het kietelt om G.I. Joe A real American Hero te spelen.

UPDATE 5/10/2021: In de digitale brievenbus zit een boze mail van de eigenaar van de arcadekast. Hij wijst me er fijntjes op dat er 3500 spellen op zijn toestel staan, en eist een rechtzetting.

G.I. Joe A Real American Hero Arcade Game

Uitgever: Konami

Datum: 1992

Type: 3rd person shooter

Aantal spelers: 4 (op een volledig uitgeruste officiële cabinet)

GI Joe A real American Hero Arcade Game
Foto nemen zonder rekening te houden met je eigen weerkaatsing op het scherm? Puur amateurisme!

Na de essentiële en iconische begintune (tu tu tudu Yo Joe!) en het best geinige introductie filmpje, moet je een keuze maken uit 4 verschillende personages, Duke, Snake Eyes, Scarlett en Roadblock, om je spel te spelen. De verwachtingen liggen hoog, want je verwacht dat elk personage zijn eigen karakteristieke wapens kruisboog, machinegeweer, zwaard) hanteert en vechtstijl imiteert. Daarom is de keuze voor Snake Eyes evident. Want met Uzi’s schieten is cool. Gebruiken we het woord cool nog, of heb ik mezelf hier volledig gedateerd?

Soit, eenmaal Snake Eyes op het scherm verschijnt is het zonder Uzi. In zijn handen houdt hij een behoorlijk grote buisachtige constructie waaruit gekleurde sneeuwballen worden gevuurd. Het is enkel Roadblock die zijn vertrouwde zware machinegeweer zal gebruiken, en jammer genoeg ook met dezelfde fluorescerende kogels als zijn teamgenoten. Ook de tegenstanders schieten met gelijkaardige wapens de hemel vol kleurig vuurwerk terwijl je personage aan een vaste snelheid vooruit draaft. Dan dringt het tot me door dat het spel op de tekenfilmreeks is gebaseerd en niet op de superieure comics van Joe-peetvader Larry Hama.

GI Joe A real American Hero Arcade Game
bang bang

Yo Joe?

Na een half uur spelen heb je het wel gehad. Eenmaal je de vijanden hebt gezien, wat in het ronde hebt geschoten en beseft dat verder spelen alleen maar van hetzelfde brengt is stoppen de enige logische keuze. Zelfs met een tweede speler blijft het hetzelfde spel. Je kunt elkaar niet eens afmaken, wat het klassieke Gauntlet zo’n meerwaarde geeft.

Verdict: G.I. Joe A Real American Hero Arcade Game is leuk om je even bezig te houden, maar het is hopeloos verouderd.

Tweede verdict: Back to WWF Wrestlefest.

Derde verdict: De gebundelde G.I. Joe – comics van Larry Hama worden zeer warm aanbevolen.

GI Joe A real American Hero Arcade Game

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

2 reacties

  • Dennis

    Ik heb erg veel plezier beleefd aan de GI Joe game die in de jaren 80 verscheen op de c64. Het lijkt me nog altijd veel amusanter dan deze arcade versie. Al zijn de graphics van de game die jij bespreekt wel superieur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.