Geeks op Stap

Geeks In London – The Art of Urasawa Naoki @ Japan House

Manga leeft. Akkoord, dat is geen verrassing. De kunstvorm heeft reeds decennia lang een groot publiek. Maar als levenswijze en cultureel fenomeen heb ik het buiten enkele beurzen nooit veel gezien. Pas tijdens deze trip naar London viel het me echt op. Manga leeft.

Met de invloed en aanwezigheid kan ik een paar artikels schrijven. Geen paniek, ik ben het niet van plan. Maar ik beschouw mezelf een liefhebber van het genre. Zelf ben ik voornamelijk fan van de strip en de bijzondere tekenstijl. Iedereen heeft zijn favorieten. Mijn favoriete Mangaka, of schrijver en tekenaar van Manga, is Urasawa Naoki. Hij is het brein achter meesterwerken Monster (1994 – 2001) en 20thCentury Boys (1999 – 2007).

Een toeval dan dat ik tijdens de reis een tentoonstelling van zijn oeuvre kan bezoeken. Gratis. Het zijn de kleine dingen die een mens gelukkig maken.

Japan House London This Is Manga

Japan House London

Waar: 101-111 Kensington High Street, London W8 5SA

Vooraf: Japan House London is gelegen in de posh buurt Kensington. Kijk niet verbaast als je, zoals wij, een witte Lamborghini of blauwe Maserati ziet rijden. De winkels mikken op een kapitaalkrachtig publiek.

Japanse hoffelijkheid

Meer dan een winkel is Japan House één grote liefdesverklaring aan de Japanse cultuur. Kledij, voedingswaren, keukengerei, literatuur, kunst, … Alles heeft zijn plaats. Het personeel is vriendelijk, maar gereserveerd. Het interieur is strak en wit. Alles straalt rust uit. Ik word onmiddellijk verliefd op Japan House.

Japan House is the new cultural home of Japan in London.
Presenting the very best of Japanese art, design, gastronomy, innovation, and technology, it deepens our appreciation of all that Japan has to offer. Part of a global initiative led by the Japanese Ministry of Foreign Affairs, there are two other Japan Houses in Los Angeles and São Paulo.
Located on London’s Kensington High Street, the experience is an authentic encounter with Japan, engaging and surprising even the most knowledgeable guests.

https://www.japanhouselondon.uk/about/what-is-japan-house/

Voor ik me naar de tentoonstelling begeef kijk ik nog even in de zaal rond. Goedkoop is het allemaal niet. Kensington.

The Art of Urasawa Naoki

De tentoonstelling bevindt zich op de kelderverdieping. Daar ontvangt een hostess me met de glimlach en vraagt me vriendelijk geen foto’s van het originele tekenwerk te nemen. Fotograferen met flits is sowieso uit den boze. Alle andere artwork is van deze regel vrijgesteld.

Groot is de zaal niet. Dat hoeft ook niet. Hoe luidt het gekende adagium? Less is more. Wat opvalt, en dan gebruik ik het woord opnieuw, is de rust die de tentoonstelling uitademt. Ik word niet overdonderd, ik krijg geen epileptische aanval van het overdadig gebruik van kleur. Niets van dat. Rust. In ideale omstandigheden wil ik hier een volledige middag rondkuieren.

Japan House London This Is Manga

Veel volk loopt er niet rond. Slechts een 2-tal mensen genieten samen met mijn zoon en mezelf van het werk van Urasawa Naoki. Misschien was er meer volk tijdens de eerste openingsweek. Het lijkt een zonde.

Arigato

The Art of Urasawa Naoki is een absolute aanrader. Binnen een toplocatie kun je genieten van origineel werk van één van de beste mangaka. Ik durf opperen dat de tentoonstelling beter is dan The Citi Exhibition Manga in het British Museum. Tot zover het goede nieuws.

De tentoonstelling liep tot 28 juli 2019. Gelukkig organiseert Japan House meerdere tentoonstellingen per jaar. Controleer regelmatig hun homepage voor meer informatie.

Japan House London This Is Manga
Kunst schuilt in de kleine hoekjes waar je het niet verwacht.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.