Film

Een nuchtere kijk op The Karate Kid – trilogie

Na de openbaring van Cobra Kai (lees het bekroonde opiniestuk hier) volgt het herbekijken van de originele cyclus waarop de televisiereeks is gebaseerd. Met blocnote op de schoot, genesteld in de zetel maak ik me klaar voor drie rondes The Karate Kid. Niet dat ik de trilogie in één zitting bekijk. Zo masochistisch zijn we nu ook weer niet.

Belangrijke informatie alvorens ik me tegen de gebruikelijke critici, en ik noem geen namen, moet verdedigen; ik houd enkel rekening met de Macchio/Morita films. Bovendien geef ik niet de volledige plot vrij. Niet dat het een gemis is, de verhalen zijn voorspelbaar.

The Karate Kid

Release: 1984

Regisseur: John G. Avildsen

Cast: Ralph Macchio, Pat Morita, Elisabeth Shue, William Zabka

Oorwurm: You’re The Best (Joe Esposito)

Plot: Oude Japanner leert Italiaanse puber Karate.

Mysterieuze techniek: De kraanvogel

Verhaal: Daniel LaRusso, een nieuwe leerling, krijgt ruzie met de plaatselijke karatekampioen Johnny Lawrence. Niet geheel onterecht, want hij moeit zich ongevraagd in het liefdesleven van anderen. Na de zoveelste rammeling krijgt hij hulp van de klusjesman Mr. Miyagi die besluit hem te trainen in de edele gevechtsport van karate. Tegen alle verwachtingen in slaagt Miyagi erin van LaRusso een kampioen te maken. Neen, ik denk niet dat ik details vergeet te vermelden.

Oordeel: Op zich is de film best oké. Wraak en vechten om een meisje is een tijdloos verhaal. Vraag het Homeros maar. Alleen is de hoofdheld Daniel LaRusso een onhebbelijke snotaap en wil je hem hoogstpersoonlijk een lap rond de oren geven.

The Karate Kid, Part II

Release: 1986

Regisseur: John G. Avildsen

Cast: Ralph Macchio, Pat Morita

Oorwurm: Glory of Love (Peter Cetera)

Plot: Oude Japanner keert naar huis terug.

Mysterieuze techniek: De drum-techniek

Verhaal: Mr. Miyagi reist dringend naar zijn thuisstad Okinawa waar zijn vader stervende is. Hij moet echter met een dubbel probleem rekening houden. Niet alleen wil zijn jeugdvriend een duel met hem uitvechten op leven en dood; hij krijgt – veel erger – Daniel LaRusso als reisgenoot. Er wordt gekust, gevochten en door de Japanse countryside gereisd.

Oordeel: Zonder de ravissante Elisabeth Shue is deze film bij voorbaat gebuisd, en daar hebben het flutverhaal en de dubieuze plotwendingen totaal niets mee te maken.

The Karate Kid, part III

Release: 1989

Regisseur: John G. Avildsen

Cast: Ralph Macchio, Pat Morita, Martin Kove

Oorwurm: Listen To Your Heart (Little River Band)

Plot: Italiaanse puber toont kuren als hij zijn zin niet krijgt.

Mysterieuze techniek: De sweep

Verhaal: Als Daniel LaRusso oppert om zijn Karate titel te verdedigen, wat Mr. Miyago afraadt, komt het tot een twist tussen beide. In zijn oneindige wijsheid besluit LaRusso bij Cobra Kai te trainen.

Oordeel: The Karate Kid, Part III is de onnodige bijdrage in de trilogie. De film ademt goedkope televisiefilm uit. Net zoals in het origineel en Part II wordt de film door het charisma van Pat Morita gedragen.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.