Geeks op Stap

Verslag: E.T. The Extra Terrestrial (1982) @Kinepolis (21/08/2017)

De eerste vertoning van Kinepolis Movie Classics is gepasseerd. Hoewel ik niet de grootste fan ben van deze megalomane bioscoopuitbater, laat ik de kans niet liggen om één van de grootste klassiekers op het grote scherm terug te zien. 

[su_quote]E.T. behoort tenslotte tot de films, net als Star Wars en Ghostbusters, die je aan de volgende generatie moet doorgeven.[/su_quote]

E.T. The Extra Terrestrial behoort tot mijn absolute favorieten. Niet alleen kan ik me perfect herinneren in welke omstandigheden ik de film voor de eerste keer heb gezien, maar ook de daaropvolgende vertoningen staan in mijn geheugen gegrift. Ik zie die lange rij mensen nog aan het loket van de Oostendse Rialto aanschuiven. Af en toe komt een film in de zalen dat iedereen wil zien, en E.T. (vanaf nu gebruik ik de korte titel) trok mensen van alle leeftijden naar de bioscoop. Volgens mij speelde die maandenlang in de bioscoop. Voor de komst van videoverhuur ging je ervan uit dat het nog een eeuwigheid zou duren alvorens je de film nog eens kon zien.

E.T. Kinepolis Classic MoviesE.T. @Kinepolis

Gelukkig hoef ik niet aan te schuiven voor deze vertoning. We kunnen nostalgisch zijn in onze bioscoopbeleving, maar dat kan perfect met online zetelreservering.

Voor deze gelegenheid breng ik mijn echtgenote en kinderen mee. E.T. behoort tenslotte tot de films, net als Star Wars en Ghostbusters, die je aan de volgende generatie moet doorgeven. Ik ben dan ook niet verbaasd dat heel wat leeftijdsgenoten hetzelfde plan hebben. In de zaal zie ik heel wat ouders met kinderen. Op een maandag. Voor een laatavondvertoning.

Blijft de herinnering overeind?

De eerste kennismaking tussen de bedeesde Elliott en het buitenaards wezen, de jonge Drew Barrymore, het redden van de kikkers, de vliegende BMX, het overlijden, de helse ontsnapping en de vertederende finale. Allemaal rijkelijk voorzien van de meest epische muziek die componist John Williams uit zijn dirigeerstok kon toveren.

Alles komt terug. Ook de tranen. Dan voel ik me even het negenjarig jongetje dat zijn vader om een zakdoek vraagt. 

Aan het gesnotter in de zaal kan ik afleiden dat ik lang niet de enige ben. Toen het licht, ietwat vroegtijdig, terug aanspringt zie ik volwassen mannen rondom me met de vingers in de ooghoeken. Dan glimlach je toch wel even.

Ik besef heel goed dat niet iedereen fan is van regisseur Steven Spielberg, maar het valt niet te ontkennen dat hij in een relatief rechtlijnig verhaal een maximum aan spanning en emotie heeft gestopt. Zonder overdreven special effects of CGI.

E.T. The Extra Terrestrial blijft zonder twijfel zijn magnus opus. Een meesterwerk dat de tand des tijds probleemloos heeft overleefd en dat staat als een huis.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.