Film

De Potentieel Superieure Kijklijst – Superheldenfilms

Kijklijsten zijn momenteel online populair. Nu we allemaal in ons kot moeten blijven, proberen we de monotonie te breken door films te kijken. Nooit verlegen om een bestaand idee te eigenen presenteer ik mijn eigen Potentieel Superieure Kijklijst. We starten met Superheldenfilms.

Ik noem het bewust geen Comic Book of stripverfilming. Geen A History Of Violence (2005, David Cronenberg), geen Road to Perdition (2002, Sam Mendes) en geen Asterix & Obelix: Missie Cleopatra (2002, Alain Chabat). Superhelden. Cape of zwart leder dragende, vliegende, zwevende, zwemmende, van de daken springende, vuur uit de ogen schietende, vuisten gebruikende en een groot schuldgevoel meetorsende superhelden. In live action. Geen animatie.

Waarom dan geen Top 10? De eerste 3 films zijn evident, dat zijn je favorieten, maar dan blijft het gissen. Waarom op plaats 6 in plaats van 7? Het is verdraaid moeilijk om een Top 10 samen te stellen. Ik laat de voordelen van een clickbait titel te gebruiken voor wat ze zijn.

Superman The Movie

Release: 1978

Regisseur: Richard Donner

Cast: Christopher Reeve, Margot Kidder, Gene Hackman, Marlon Brando

Waarom in de lijst: De ondertussen meer dan 40 jaar oude Superman The Movie blijft de beste Superman film. In een cast vol grote filmsterren is het een nobele onbekende die de aandacht naar zich toetrekt. Christopher Reeve zal jaren de template voor Superman op het grote scherm blijken. Dat wordt pijnlijk duidelijk als Brandon Routh (DC Legends of Tomorrow) zijn kans waagt in Superman Returns (2006, Bryan Singer) en roemloos ten onder gaat.

X 2

Release: 2003

Regisseur: Bryan Singer

Cast: sir Patrick Stewart, sir Ian McKellen, Hugh Jackman, Brian Cox

Waarom in de lijst: X-Men (2000) is de opwarmer. Het toont dat de mutanten van Marvel op het witte doek thuis horen. X-2 is de bevestiging. Natuurlijk zijn er speciale effecten en indrukwekkende gevechtscènes, maar het neemt nooit de hoofdrol. X2 scoort door de nadruk op de evolutie van de personages te leggen. Iedereen krijgt zijn eigen verhaal, en de kans om binnen het verhaal te groeien. Neem het van mij aan, X2 is de perfecte superheldenfilm.

Spider-Man 2

Release: 2004

Regisseur: Sam Raimi

Cast: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina

Waarom in de lijst: Go Get ‘em, Tiger. Met deze laatste zin sluit de – ja, ik val in herhaling – beste Spider-Man film af. Alles hangt af van hoe je Spider-Man als superheld ziet. In Spider-Man 2 is hij geen Avenger, geen protegé van Tony Stark en is zijn tante geen cougar. Tobey Maguire speelt Peter Parker als de schuchtere nerd die worstelt om zijn normaal leven met dat van zijn alter ego te combineren. Alfred Molina complimenteert hem dan perfect als de getormenteerde Doctor Octopus. Trouwens, heeft iemand ooit een betere J.J. Jameson neergezet dan J.K. Simmons?

Guardians of The Galaxy

Release: 2014

Regisseur: James Gunn

Cast: Chris Pratt, Zoë Zaldane, Dave Bautista, Karen Gillan, Bradley Cooper

Waarom in de lijst: De Marvel Studios film waar niemand echt naar uitkeek, bleek één van hun grootste kritische en commerciële successen. Mix science fiction, gedenkwaardige en op elkaar inspelende personages en een goede soundtrack en je krijgt pure magie. De film omschrijft zich met één woord. Fun. Guardians of the Galaxy is pure fun.

Batman Returns

Release: 1992

Regisseur: Tim Burton

Cast: Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken

Waarom in de lijst: Gotham op zijn meest gothic. Een Batmobile waar de chauffeur zich niet in hoeft te schamen. Danny DeVito met flippers. Christophen Walken met geweldige haardos. Michelle Pfeiffer in een strak lederen pak. Met deze tweede Batman-film zet regisseur Tim Burton het personage en zijn universum eindelijk volledig naar zijn hand zonder afbreuk te doen aan het bronmateriaal.

Blade

Release: 1998

Regisseur: Stephen Norrington

Cast: Wesley Snipes, Stephen Dorff, Kris Kristofferson

Waarom in de lijst: Na Batman en Robin (1997) en enkele beschamende televisiefilms (Generation X, Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D.) was de status van superheldenfilms naar een absoluut dieptepunt gezakt. Tot Wesley Snipes aan Blade gestalte gaf. Vergeet Iron Man (2008), Blade was de film waar het Marvel Universum mee van start ging. Zonder Blade geen X-Men, geen Spider-Man(2002), geen Elektra (2005).

The Avengers

Release: 2012

Regisseur: Joss Whedon

Cast: Robert Downey Jr, Chris Evans, Scarlett Johansson en iedereen en zijn schoonmoeder

Waarom in de lijst: De enige Avengers film dat aan de torenhoge verwachtingen kan voldoen. Joss Whedon slaagt er in om Captain America, Thor, Iron Man, Hulk, Black Widow en Hawkeye samen te brengen zonder hen te laten verdrinken in een orgie van speciale effecten. Enig minpunt: That Man is Playing Galaga haalt je volledig uit de ernst van het verhaal.

The Dark Knight

Release: 2008

Regisseur: Christopher Nolan

Cast: Christian Bale, Heath Ledger, Michael Caine, Aaron Eckhart

Waarom in de lijst: Natuurlijk staat The Dark Knight in de lijst. Volgens mij zijn er twee manieren om een Batman-film te maken. Ofwel is de film goed tot zeer goed (Batman Returns, Batman versus Superman), ofwel is de film belabberd tot barslecht (Batman Forever, Batman & Robin). The Dark Knight behoort tot de top van die eerste groep. Stevig bovenaan die groep.

Captain America: The Winter Soldier

Release: 2014

Regisseur: Anthony en Joe Russo

Cast: Chris Evans, Scarlett Johanson, Samuel L. Jackson

Waarom in de lijst: Kleine correctie. Ik plaats de eerste anderhalf uur in de lijst. Net wanneer The Winter Soldier zich ontpopt tot een stevige spionage thriller volgen de obligatoire ontploffingen en CGI kunstjes.

The Crow

Release: 1994

Regisseur: Alex Proyas

Cast: Brandon Lee, Michael Wincott

Waarom in de lijst: Maar 80sGeek, The Crow is toch geen superheldenfilm? Dressed in black? Check. Springt over de daken? Check. Uit op wraak? Pakt slechteriken? Check. Eric Draven is een superheld en The Crow is verplichte kost. Meer hoef je niet te weten.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.