Jean-Michel Jarre
Daar zit muziek in

Daar Zit 80’s Muziek in #10

Want het leven is meer dan afwassen alleen.

Toen de marketeer deze slogan voor het afwasmiddel Dreft bedacht, had hij waarschijnlijk geen idee hoeveel levenswijsheid er in die 8 woorden verscholen zit. Nu ben ik volledig vergeten waarom ik dit in mijn inleiding gebruik.

Geen duidelijke lijn, en een beetje van alles. Welkom bij de 10e aflevering van Daar Zit 80’s Muziek in.

Want het leven is meer dan afwassen alleen

Jean Michel Jarre Zoolook

Zoolook – Jean-Michel Jarre (1984)

Van Jean-Michel Jarre mag je enkel verwachten wat Jean-Michel Jarre op dat moment wil doen. De Fransman componeert grootste epische stukken die een volledig album in beslag nemen. Het is soms moeilijk om de stukken afzonderlijk te beluisteren. Hoewel er zijn uitgebracht, schrijft Jarre geen muziek om als single uit te brengen. Om zijn werk volledig te waarderen moet je dus de volledige album in één trek consumeren. Zijn vierde album, Zoolook, wijkt in die zin wat af van zijn gebruikelijke manier van werken. Hier durft hij al eens experimenteren met nieuwe geluiden en vreemde samples. Het is jammer dat hij daarna niet op dit elan is verder gegaan, want Zoolook wordt zijn laatste goede album voor hij op safe speelt en zichzelf blijft herhalen.

Favoriete Nummer: Ethnicolor, een bijna 12 minuten durend verhaal vol klanken en samples. Het behoort tot zijn beste werk.

The Cars - Heartbreak City Album

Heartbreak City – The Cars (1984)

Wie enkel Drive kent, en ervan uitgaat dat de rest van het album met gelijkklinkende nummers is gevuld, komt bedrogen uit. Heartbreak City ligt in het verlengde van hun titelloze debuut The Cars (1979). Beide zijn een essentiële aankoop, of een speurtocht op Spotify waard, voor wie verkeerdelijk denkt dat de betere New Wave enkel in Groot-Brittannië werd gemaakt.

Favoriete Nummer: Drive. Het nummer staat synoniem met Live Aid. Als ballad benadert Drive de perfectie.

Bruce Springsteen & E Street Band Live Album

Live/1975-85 – Bruce Springsteen & The E-Street Band (1986)

Oorspronkelijk uitgebracht in een kloeke box met 5 elpees is Live/1975-85 een semi-verzamelaar van zijn beste werk. Het bevat genoeg hits, maar het is eerder een chronologisch overzicht van optredens startend in de kleine zalen tot de grote stadiums. De bekendste single uit deze box wordt de cover War (het origineel is van Edwin Starr in 1969). Achteraf gezien de perfecte keuze, want War illustreert de kracht van Bruce Springsteen, een artiest die live veel beter tot zijn recht komt.

Favoriete Nummer: Adam Raised a Cain. Bij voorkeur te beluisteren met de volumeknop volledig naar rechts gedraaid.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.