De wereld van de geek

80sGeek schrijft een boek – Avonturen in de Boekentoren

“Waarom schrijf je geen boek over de jaren 80? “, vraagt Don Bonte.

“Een boek? Nog nooit bij stilgestaan. Maar zijn er niet genoeg boeken rond die jaren?”, repliceer ik enigszins nieuwsgierig.

“Je hebt een goede pen, en er mag een hoek af zijn. Net zoals op je blog. Ik mis zo’n boek in mijn aanbod.”

“Hmm, geen slecht idee.”

“Je krijgt carte blanche.”, gooit Don Bonte er als laatste salespitch tegen.

“Ah, waarom niet. Maar het moet meer zijn dan wat foto’s en wat tekst. Dat vraagt research. Het moet kloppen. “

Research? No shit Sherlock!

Op zich is het opstellen en schrijven van een boek geen onoverkomelijk probleem. Eenmaal je de bulletpoints en topics netjes hebt opgelijst komt de inspiratie vanzelf. Het gaat nog sneller eenmaal je in je flow geraakt. Alleen vormt de zogezegde easy content slecht een klein deel van de inhoud. Het wordt heel wat moeilijker als je de inhoud wil gaan toetsen aan de realiteit.

Want, als schrijver wil je zeker weten dat wat je schrijft juist is. Het moet 100% (bij benadering) correct zijn, en dat betekent research. Veel research. Archieven en bibliotheken in.

Maar, 80sGeek, waarom gebruik je het internet niet? Daar is alles te vinden.

Mooi, een terechte opmerking. Alleen wordt het internet niet gereguleerd, en wordt alle informatie dat er op wordt gegooid nooit gecontroleerd. Zelfs Wikipedia staat ver af van zijn oorspronkelijke missie. Dan duik ik liever de papieren jungle in dan een doodlopende en frustrerende zoektocht in de online #clickbait hel op te starten. Wat me naadloos bij de kern van mijn blogpost brengt.

HUMO 1980 tijdschrift
die eerste HUMO van 1980

10 jaar HUMO

Om een duidelijk zicht te krijgen op wat in de jaren 80 op televisie te zien was, moet ik de beste tv-gids uit die jaren raadplegen. En dat is HUMO, Onafhankelijk Weekblad voor Radio en Televisie. Daar vind ik alles wat ik zoek.

  1. Welke televisiezenders bestaan er in 1980? Hoeveel in 1989?
  2. Wie zendt wat uit? Wanneer? Hoe laat?
  3. Op welke zender zag ik de eerste keer The A-Team? (spoiler: dat blijkt ITV Meridian te zijn)
  4. Klopt het dat Dallas telkens op donderdagavond te zien was?
  5. Welke ochtendshows voor kinderen had je op zaterdagochtend?
  6. Waarom keken we massaal naar de Nederlandse televisie? Was er dan echt niets te zien op de BRT? (spoiler: voor de komst van VTM is hun aanbod sober)

Via mail krijg ik van de redactie van HUMO toestemming om hun drukwerk te gebruiken. Minder evident nieuws is dat de jaren 80 – 89 niet digitaal beschikbaar zijn. De tastbare tijdschriften zijn gearchiveerd. Na een jaar (dank u, mijnheer Covid) kan ik eindelijk de Boekentoren van de Gentse Universiteit in. Gemakshalve plan ik een volle dag in. Even doorboeren. Zo lang kan het niet duren om twee karren aan tijdschriften te doorpluizen, niet?

Spoiler: eenmaal ik het intensief raadplegen op wekelijkse basis naar maandelijks omschakel duurt het nog steeds eindeloos lang. Dan houd ik geen rekening met de knagende honger dat me na 4 uur overvalt, en de groeiende pijn in het achterwerk dat na een volle dag op een bibliotheekstoel realiteit wordt. Maar uiteindelijk, en dankzij het feit dat er steeds meer televisiegidsen uit de tijdschriften lijken geplukt, raak ik net op tijd klaar. Ik heb wat ik nodig heb, en de voldoening is groot.

Leve de research, Don Bonte.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.