Interviews

Who You Gonna Call – Ghostbusters NL

De meeste fun op facts beleef je steevast in Fan Village. Daar vind je geen opgeklopte commerce of rommelige standen. Waarom dat zo is? Grotendeels omdat de fanclubs zelf voor de animo zorgen, en de organisatie ze grotendeels hun gang laat gaan.

[su_quote cite=”Herbert Degens”]We hebben er met z’n allen enorm veel lol in. Onderling en samen met de Ghostbusters fans.[/su_quote]

Eén van de leukere verrassingen was de stand van Ghostbusters NL, een Nederlandse fanclub rond de bekendste spokenjagers.

ghostbusters NL 80sgeek

Who You Gonna Call?

Omdat de originele Ghostbusters (1984) één van onze meest geliefde films uit de jaren 80 blijft, was een artikel evident. Ik praat met Herbert Degens over fanclubs en beurzen.

Wie zijn de Ghostbusters NL en hoe is jullie groep ontstaan?

“Wij zijn een groep voor Nederlandse Ghostbusters fans. Voor cosplayers, verzamelaars, bouwers van eigen equipement en gewoon mensen die de films geweldig vinden.”

Ghostbusters NLHoe lang doen jullie dit al?

“We zijn vorig jaar met deze groep begonnen en we zijn nu met 17 leden. Sommige leden zijn minder ‘actief’ dan andere. Met actief bedoel ik vooral deelnemen aan evenementen gekleed in suit en gear.”

Werven jullie actief leden aan?

“Wat werving betreft, dat doen we niet actief. Mensen in Nederland die into Ghostbusters cosplay zijn kunnen natuurlijk op eigen initiatief altijd bij ons aankloppen.”

Kunnen mensen beroep op jullie doen om feestjes en evenementen op te vrolijken?

“We zijn niet echt te huur voor partijtjes zoals destijds onze collega’s Winston en Ray dat wel deden, maar we zijn zeker te porren voor goede doelen en opleuken van bijvoorbeeld een Ghostbusters screening in een bioscoop of een themafeest. Alles in overleg natuurlijk, dan komen we er wel uit als de tijd het toelaat. We hebben allemaal namelijk ook gewoon een full time baan.”

[su_quote cite=”Herbert Degens”]Ach ja, een ECTO… die staat hoog op het lijstje. Wat zeg ik? Dat is een apart document waar het lijstje niet eens in de buurt komt.[/su_quote]

Wanneer maakte de groep hun beursdebuut?

“Ons eerste optreden was november 2016 op Retrocon in Rotterdam gevolgd door facts afgelopen oktober.”

Daar heb ik jullie ontmoet. Vooral onze kinderen vinden de Ghostbusters fantastisch.

“We hebben er met z’n allen enorm veel lol in. Onderling en samen met de Ghostbusters fans. Het is geweldig om kinderen te ontmoeten die vragen waar Slimer is en volwassenen die met je op de foto willen. Ghostbusters leeft en dat is prachtig!”

Ghostbusters NL Ghostbusters NL 80sgeek

Komen jullie volgend jaar opnieuw?

“We hebben nog geen vastomlijnde plannen maar de kans is groot dat we op de Fall – editie van facts opnieuw van de partij zijn. We hebben het erg naar ons zin gehad bij onze gastvrije zuiderburen. Maar nog even onder voorbehoud.”

Ghostbusters NLGeen Ghostbusters team is compleet zonder ECTO-1. Hebben jullie er ene in de garage staan?

“Ach ja, een ECTO… die staat hoog op het lijstje. Wat zeg ik? Dat is een apart document waar het lijstje niet eens in de buurt komt. Die ECTO komt er ooit maar als dat een van de originele modellen wordt of een door ons gemodificeerd ander model? We zien wel. Voorlopig reizen we met gewone auto’s. De sirene en zwaailichten, die fantaseren we er nog even bij.

Een laatste vraagje. Je zegt dat Ghostbusters leeft, maar dat ligt, volgens mij dan, aan de onsterfelijkheid van de originele film. Hebben jullie de reboot goed verteerd?

“De reboot. Ik ken geen film die zo gehaat wordt door een groep binnen de originele Ghostbusters fans. Maar er zijn ook liefhebbers. Ik kan niet voor de hele groep spreken maar ik denk wel dat ik kan zeggen dat de reboot heeft bijgedragen aan hernieuwde interesse in de eerste twee films en dat de fanbase een stuk meer jongeren en kids bevat. Je ziet regelmatig cosplayers met de reboot packs en die zien er toch wel supervet uit.”

Herbert, dank voor je tijd.

Meer informatie rond de Ghostbusters NL vind je op hun Facebook pagina. Begroet hen ook als je ze op een beurs tegen het lijf loopt.

Geïnspireerd op een sketch uit het legendarische Saturday Night Live, brengen ze jullie hun eigen kerstwensen.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.