Uit De Kast

Uit De Kast: Jürgen “Game Wizard” Spreutels

Vandaag verwelkomen we Jürgen Spreutels in Uit De Kast. Je kent Jürgen misschien als bedenker van bekende kaartspelen Search For Gnomes en Baby Blues. Zijn belangrijkste bijdrage echter, is zonder enige twijfel het ontwerpen van het originele 80sGeek logo.

“Neen, vroeger heb ik al mijn Joes voor 5000 frank op de rommelmarkt verkocht. Ik heb er nog altijd spijt van.”

Naast alle creatieve uitspattingen is Jürgen een verzamelaar. Speciaal voor ons, gewone stervelingen, deelt hij zijn passie over G.I. Joe.

YO Joe

Jürgen, het aanbod G.I. Joe is op zijn minst uitgebreid te noemen. Waar ligt je focus?

“Vooral G.I. Joe uit de periode 1984 tot 1992.”

Waar is de liefde gegroeid?

“Als kind heb ik er enorm veel plezier aan beleefd. Elke verjaardag, Sinterklaas en Pasen kreeg ik of een figuur of een voertuig. Ik kon er uren alleen in mijn kamer mee spelen of ik plaatste de Joes doorheen de woonkamer en liet mijn verbeelding de vrije loop.”

Zijn de Joes die je nu verzamelt nog de originele?

“Neen, vroeger heb ik al mijn Joes voor 5000 frank op de rommelmarkt verkocht. Ik heb er nog altijd spijt van.”

De klassieker. Je bent dan maar opnieuw begonnen.

“Jaren later belde ik een oude vriend op om te vragen of hij nog G.I. Joe uit zijn kindertijd had liggen. Omdat hij er niets mee deed kon ik alles overnemen en ben ik terug beginnen verzamelen. Het probleem bleek dat ik alles uit mijn kindertijd wou verzamelen. Dat bleek dan geen goed idee.
Ik kocht alles van de jaren 80 dat ik kon vinden en zonder het te beseffen stond alles hier zeer snel vol. Daarom ben ik gaan focussen op mijn allereerste passie, G.I. Joe.”

Hoe lang ben je er nu al mee bezig?

“Zo’n 6 jaar ongeveer. De echte focus kwam pas 2 jaar geleden.”

Welke zijn je favoriete stukken?

“Als ik er 2 mag kiezen, kies ik toch voor de COBRA HYDROFOIL en de KILLER W.H.A.L.E.

Wat maakt de Whale zo bijzonder? Het komt in vele lijstjes voor.

“De vormgeving, de extra’s zoals het brommertje en het bootje dat in de romp verscholen zitten. En belangrijker, ik heb ze vroeger nooit gehad en daarom wou ik ze zeer graag in mijn verzameling.”.

Geen ambitie om de USS Flagg in huis te halen?

“Mocht  ik de plaats en het budget hebben? Natuurlijk. Dus als iemand meeleest en hij of zij wil er vanaf kan die mij steeds contacteren.”

Knowing Is Half The Battle

Doordat mensen nu, door de vele televisieprogramma’s, een vaag idee krijgen van de reële waarde wordt vintage speelgoed duurder. Wordt het tegenwoordig moeilijker om verzamelstukken te vinden?

“Het is eigenlijk steeds hetzelfde verhaal, de prijs wordt bepaald door de vraag en het aanbod. Want wat is nu eigenlijk echt iets waard? Als iemand nu net dat ene stuk mist om zijn verzameling te vervolledigen zal die er veel voor willen betalen, voor de andere blijft het gewoon een stuk plastiek zonder emotionele waarde. Het leuke is toch iets zoeken voor een mooie prijs zonder al te veel te moeten betalen. Iedereen gaat nu ook online steeds prijzen vergelijken, en de eBay prijzen zijn niet de prijzen die ik eraan wil geven. Dan zoek ik liever op mijn gemak verder.”

Hoe ga jij te werk?

“Als ik G.I. JOE kan vinden houd ik deze steeds bij. Dubbel materiaal, en ander speelgoed uit de jaren 80 ruil of verkoop ik. Met dat geld schaf ik figuren of voertuigen aan die ik in mijn verzameling mis.”

“Als iemand nu net dat ene stuk mist om zijn verzameling te vervolledigen zal die er veel voor willen betalen, voor de andere blijft het gewoon een stuk plastiek zonder emotionele waarde.”

Doe je beurzen of rommelmarkten aan?

“Als er een rommelmarkt in de buurt is ben ik er meestal wel, maar echt kilometers rijden voor een rommelmarkt doe ik dan weer niet. Je moet tegenwoordig al wat geluk hebben om iets van G.I. JOE te vinden op de rommelmarkten waar ik ga. Beurzen als Comic Con’s zijn voor mij wat te duur. Om je ene missende figuur op te speuren is het ideaal, maar het plezier om op een rommelmarkt of een garageverkoop een paar topstukken te vinden is ongelooflijk!”

Welke is je grootste teleurstelling?

“Dat de ruimte waar mijn verzameling staat te klein is. Voor de rest ben ik wel voorzichtig geworden met mijn aankopen, en de stukken die ik niet wil zijn al lang weg.”

Heb je een leuke anekdote voor ons?

“Terwijl iedereen van mijn verzamelvrienden op een grote beurs rondliepen, kocht ik op een garageverkoop in mijn eigen dorp 5 volle dozen G.I. JOE. En tegen een leuke prijs! Die dag was ik zo blij dat ik niet op diezelfde beurs zat.”

Faites Vos Jeux

Jurgen, jij bent ook bekend als een ontwerper van kaartspelen. Welke spelen zijn in de handel verkrijgbaar?

“Momenteel kan je Baby Blues, Baby Blues Continues, Search For Gnomes en Fast Shot in de winkels vinden.”

Op welk publiek mik je?

“Iedereen, van jong tot oud die een leuke tijd wilt beleven aan tafel. De spelletjes die ik samen met de uitgever maak zijn snel uitgelegd en gespeeld.”

Waar werk je momenteel aan?

“Ik heb nog zoveel onafgewerkte spelletjes in mijn hoofd zitten. Momenteel ben ik bezig met een soort escape/tegel/puzzle spel waarin je moet vluchten voor het gevaar.”

Vindt die liefde voor spelen zijn oorsprong in je kinderjaren?

“De bordspellen zijn later begonnen. Ik had als kind natuurlijk wat spellen in mijn kast, maar het bordspel waar echt alles mee begonnen is is Hero Quest. Dat is een spel waar je niet alleen je eigen verhaal kon vertellen maar ook zelf een plan tekenen. Fantastisch gewoon!”

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.