Reviews

Review: Playmobil Scooby Doo Mystery Mobile – Set 70286 & 70287

Na Ghostbusters, How to Tame a Dragon, Spirit, Heidi, en het net uitgebrachte Back to the Future, lijkt Playmobil zich met gusto op franchises te gooien. Die beslissing heeft LEGO destijds geen windeieren gelegd. Het is een wijze beslissing, want net als bij de blokjes is het eindproduct van Playmobil trouw aan zowel de licentie en hun eigen speelgoed. Bovendien zorgen ze er voor dat hun artikelen makkelijk te vinden zijn en de prijzen betaalbaar blijven.

De maatstaf blijft voor mij How to Tame A Dragon. De draken gebaseerd op de animatiefilms van Dreamworks behoort tot het meest gedetailleerde wat Playmobil ooit heeft uitgebracht. En ja, de Ghostbusters sets zijn mooi en de Ecto-1 is een juweeltje. Daarom was ik zeer benieuwd als hun interpretatie van Scooby Doo, Where Are You! even goed zou zijn.

Scooby Doo Where are You

Momenteel beperk ik me tot de 2 basissets. 70286 bevat de iconische Mystery Mobile en 3 personages (Fred, Velma en Daphne). 70287 geeft je Scooby Doo, Shaggy en een schurk in spookpak. Dan heb je volgens mij alles wat je nodig hebt. Geen gemor dat je twee sets moet kopen om het team volledig te hebben. Bij Ghostbusters mocht je zo goed als alles kopen.

In de reeks zijn meerdere sets opgenomen. De vervloekte blind bags met diverse spoken, Scooby en Shaggy in de keuken, een Haunted Mansion en wat extra spooksets die weinig tot geen meerwaarde bieden. De cowboykoets en Egyptische tempel zijn sets die reeds eerder zijn uitgebracht. Geen idee als Scrappy Doo ooit zijn opwachting maakt.

Scooby Doo Playmobil

It’s a Mystery

Gemakshalve bespreek ik de twee sets samen. Ik start met het belangrijkste. De Mystery Mobile is trouw aan het origineel. Het monteren verloopt behoorlijk eenvoudig, maar het aanbrengen van de stickers op de achterpoort is het minst evident. Daar wil je dat alles mooi aansluit. Automatisch vergelijk je met wat voorafging. De ECTO-1 van Ghostbusters zit tjokvol gadgets, heeft een werkende sirene en zwaailichten. Deze Mystery Mobile is iets kariger met de extra’s. De X-ray in het busje geeft licht, maar kijk niet te dicht of tijdelijke blindheid is je beloning. Verder krijg je een zaklamp, een schatkaart, een loep, extra X-ray schijven, wat Scooby snacks, een donut, een hotdog, een pizza en een camera. Neen, het loopt niet over.

Scooby Doo Playmobil

Wat met de teamleden van Mystery Inc? Iedereen is herkenbaar. Fred, Velma en Scooby zijn zonder meer goed. Het was vooral belangrijk dat ze Scooby goed hadden, want hij is de ster van het ensemble. Om hem op zijn achterste poten te laten staan is een grondplaatje bijgevoegd.

Toegeven, het zou heel moeilijk zijn geweest om de slungelige houding en het verdwaasd gezicht van Shaggy recht aan te doen. Hij lijkt te vrolijk en nuchter. Ook Daphne ontsnapt er niet aan. Waar ze in de tekenfilm als een vrome vamp wordt geportretteerd, heeft Playmobil van haar een lelijk manwijf gemaakt. Het kon beter.

Op de rug van de personages staat @HB gegraveerd. Volgens mij is dit de eerste keer dat de rechten duidelijk worden vermeld. Op zich stoort het me niet.

Scooby Doo Playmobil

Oh ja, er hoort een spook bij set 70287. Die komt op zijn beurt uit de intro van de tekenfilm. De vorm van het spook wijkt af van hun gebruikelijke statische versies die je apart kan kopen. De armen zwaaien in de lucht en de kap kan afgenomen worden. Blijkt dat de boef achter het witte kleed een man met een mooie krulsnor is.

If it weren’t for you meddling kids

We naderen het moment waar je een finaal verdict vraagt. Is Scooby Doo Playmobil het kopen waard? Absoluut, het heeft iets. Het is ideaal om in of op de kast te plaatsen. Ik verklap je een geheim; het is veel mooier en groter dan de LEGO versie.

Concentreer je echter op deze twee sets. Als je spoken en geesten wil kan je die makkelijker en goedkoper in andere – lees: niet-licenties – reeksen vinden.

Scooby Doo Playmobil
Scooby Doo Playmobil
Scooby Doo Playmobil

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.