Interviews

May The Force Relics Be With You (Nederlands)

Wat George Lucas in 1977 met zijn ruimtefilm teweeg bracht is tot op heden voelbaar. Fanclubs, echte Jedi-orders, cosplay gemeenschappen, … Star Wars is in feite nooit weggeweest. Je kunt geen geekbeurs of comic conventie bezoeken zonder er talrijke Jedi’s tegen het lijf te lopen. Meestal gekleed in sobere gewaden, maar altijd gewapend met hun eigen lightsaber.

Maar zeg nooit gewoon plastic zwaardje tegen een lightsaber. Ik praat met Jeffrey Van Hove, medestichter van Force Relics, het adres voor echte sabers.

Waarom zijn jullie hier mee gestart? Kwam de vraag naar eigen sabers vanuit jullie zelf, of vanuit de grote community.

“De ultieme test voor een Jedi is het bouwen van zijn eigen lightsaber en dat was bij ons niet anders. Als grote Star Wars fans kwamen we jaren geleden in contact met de producten van Master Replicas. Hoewel deze qua prijs en kwaliteit hun waarde bij saberfans behouden, schieten ze op verschillende vlakken toch tekort. Dus zochten we naar alternatieven en kwamen zo in contact met de custom market. Toen ontstond het idee om onze hobby in 2e versnelling te plaatsen, maar daarvoor was bijscholing vereist.”

Force Relics Star Wars Lightsabers

Maar hoe begin je er aan? Hadden jullie enige technische achtergrond?

“Wij hadden geen ervaring in metaalbewerking, wat toch wel een must is als je lightsabers wil gaan bouwen. De 2-jarige avondcursus Metaalbewerking Draaien en Frezen, was voor ons van essentieel belang.Aanvullend zijn we ons ook door zelfstudie gaan verdiepen in 3D design, 3D printing en de electronics van Plecterlabs, met als enig doel het bouwen van sabers en props. Na jaren van zelfstudie en experimenteren, voelden we ons in 2014 klaar om onze producten aan het grote publiek aan te bieden.”

Force RelicsImpressive, most impressive. Hoeveel tijd kruipt in het maken van een saber?

“De tijd die je nodig hebt om een lightsaber te bouwen, hangt af van de complexiteit van het ontwerp en de elektronica. Neem je bijvoorbeeld een stunt saber (enkel licht, geen geluid- of bewegingseffecten) met eenvoudig ontwerp, dan kan zoiets op 2 dagen afgewerkt worden. Projecten zoals onze Orgus Saber daarentegen vragen een pak meer planning, handwerk en detaillering omdat hier een combinatie van metaalbewerking, houtbewerking, etsen, poederlakken en 3D design gepaard gaan met de Crystal Focus, het beste soundboard op de markt.”

Leg eens kort het doel van de Crystal Focus uit.

“Dit soundboard biedt de klant de optie om te kiezen uit 12 verschillende geluidspakketten. Het reageert op beweging, impact van andere sabers en geeft een waarheidsgetrouw lichtspel weer. Net alsof ze uit de films is geplukt. De bouw van zo’n high end saber neemt dan ook al gauw enkele weken tijd in beslag.”

Maar ook de blades lijken levensecht.

“Die maken wij uit dik- en dunwandige polycarbonaat buizen met een diffusiefilter er in. De hilts zijn een combinatie van aluminium, messing, hout en soms plastic onderdelen.”

Force Relics Kanan Star Wars RebelsProduceren jullie het product eerst of werken jullie vanuit een concept?

“Het hangt ervan af. We bieden onze klanten drie verschillende mogelijkheden. Wij hebben een aantal basisontwerpen die wij afwerken en op beurzen en onze webshop aanbieden. Maar bij deze basisontwerpen is het vaak mogelijk om verschillende custom bewerkingen op vraag van de klant toe te passen. Daarnaast doen wij dan op vaste tijdstippen runs van een bepaald model, waar geïnteresseerden dan op kunnen intekenen, vooraleer wij produceren.

De laatste optie zijn de commissies. Vaak worden wij gevraagd om, aan de hand van een foto of schets, een lightsaber die de klant zelf heeft ontworpen te bouwen. Deze volledig unieke sabers vereisen natuurlijk veel meer tijd om ze af te werken.”

Dat biedt voor de verzamelaar een meerwaarde.

“Wij bieden een origineel product aan waarmee je niet alleen kan duelleren en maar waarvan je ook zelf het ontwerp kan bepalen. Je ontvangt een uniek, handgemaakt stuk met een garantie en dit allemaal binnen Europa. Wij gaan in op de vraag van fans die net dat ietsje meer willen, fans die een lightsaber willen waarmee ze kunnen slaan en cosplayen zonder het risico te lopen hun dure investering stuk te maken.”

Is het ontwerp van lightsabers gebonden aan enige patenten? Hoe lossen jullie dat op?

“We doen gewoon ons ding en we blijven bezig met zeer kleine productieruns. Alles is maatwerk en een replica maken blijft een eigen interpretatie, tenzij je de echte prop kan opmeten en nabouwen. maar deze liggen achter slot en grendel bij LucasArts en Disney. Maar we maken nu ook cross-overs, die verschillende licenties samen brengen.”

[su_quote cite=”Jeffrey Van Hove”]Wij zijn allebei ook fans van Game Of  Thrones en dus hebben we besloten om te investeren in een lightsaber met een Stark en Baratheon thema.[/su_quote]

Wat zijn de cross-overs?

“Een cross-over is een mix van 2 werelden. Wij zijn allebei ook fans van Game Of Thrones fans en dus hebben we besloten om te investeren in een lightsaber met een Stark en Baratheon thema. Deze zijn allebei gebouwd met een Petit Crouton Soundboard van Plecterlabs. Daar komt een Game Of Thrones soundfont bij. Deze wordt gemaakt door een soundfontmaker die de samples gaat zoeken en mixen zodanig dat je originele Game Of Thrones sound in je saber krijgt. Nu, soundfontmaking is een specialisatie op zich.”

Force Relics Bellator Winter Is Coming

Jullie product is uniek in de Benelux, maar jullie moeten opboksen tegen de goedkopere Amerikaanse versies. Waarom is het aanschaffen van jullie sabers aan te raden?

“Force Relics gaat er prat op een perfecte naservice te leveren. Wanneer er iets mis is met je product, kijken we het onmiddellijk na. Het wordt hersteld en indien er geen teken van manuele beschadiging of misbruik vastgesteld wordt, valt de herstelling onder garantie.

Daarnaast heeft de klant het voordeel dat hij niet te maken krijgt met importkosten en dure verzending wanneer hij als inwoner van de Europese Unie bij ons bestelt.”

De befaamde douane kosten…

“Vaak zijn mensen geneigd om te bestellen bij Amerikaanse bedrijven. Omdat die toch zo goedkoop zijn. Maar zodra ze de som maken van kostprijs + verzending + import, tja. Wanneer er dan iets aan je saber scheelt, mag je opnieuw deze kosten ophoesten omdat alles terug naar de Verenigde Staten moet worden gestuurd, en terug. Dan is ons product vaak budgetvriendelijker.”

Game Of Thrones Force Relics Lightsaber

Verkopen jullie naast lightsabers ook andere producten?

“Momenteel breiden we ons assortiment volop uit. Naast Star Wars-items bieden wij ook allerhande handgemaakte props uit films en series zoals Arrow, Firefly, Guardians of The Galaxy, Harry Potter,…  aan. Kortom alles wat ons boeiend genoeg lijkt om te bouwen. Wij gaan ook vaak in op voorstellen van onze klanten. Onze webshop wordt daarnaast binnenkort aangevuld met T-shirts, Funko Pop‘ figuren en andere toys.”

Waar kunnen lezers en aspirant-jedi’s heen voor meer informatie en aankoopmogelijkheden?

“Ons foto-archief vinden ze terug op onze Picasa, wie een filmpje verkiest kan op ons You-Tube channel terecht en voor alle andere informatie is enkel een muisklik naar onze homepage nodig.”

Force Relics

Dit artikel verscheen eerder op Geekster.be (16042015)

 

 

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.