Geeks op Stap

Het titelloze Facts 2021 verslag (7 november 2021)

Het is ondertussen meer dan een jaar geleden dat er een editie van facts werd georganiseerd. Onder normale omstandigheden was er een Fall-Edition 2020 gepland, maar dat was buiten de pandemie gerekend. De tickets waren aangekocht, en na de annulering heeft de organisatie alles netjes terugbetaald.

Maar op zondag 7 november 2021 is het dus eindelijk weer zover, en trekken we als gezin opnieuw richting Gent Expo. Het zal deugd doen om oude vrienden terug te zien en de sfeer van een grootschalige beurs op te snuiven.

De verwachtingen zijn enigszins hoog; wat voor mijn doen verbazend is. Elke editie heb ik wel iets om over te neuten. Er is te veel volk, er zijn teveel nutteloze standen, de grote winkelketens nemen de beurswereld over en – die eeuwige klassieker – er is teveel Funko POP te koop. Omdat er een tijdje tussen deze en de vorige editie zit vervaagt de kritische blik. Misschien sijpelt er wel een zeker optimisme door.

Meh…

Wat onmiddellijk opvalt is dat alles in de grote zaal lijkt te zijn gedropt. De filmauto’s en de grootschalige modellen van ruimteschepen kun je bij het binnenkomen zien. Wat verder staan de toestellen van een kleine arcade, wat vreemd is want die vind je normaliter in een aparte hall. Van Game Village, de publiekstrekker bij de jongeren, is geen sprake meer. Geen Game Mania, geen onafhankelijke gamemakers.

Het valt op. De hoofdzaal lijkt wel gevuld, maar het is een illusie. Eenmaal in de gangen merk je dat er veel lege ruimtes zijn. Waar vroeger elk hoekje was gevuld en waar het een drummen was om enkele stappen vooruit te gaan, is er nu plaats. Meer, neem de grote lichtgevende boom in het midden van de zaal weg, elimineer de standen van de diverse hogescholen en laat de catering buiten beschouwing en er zijn amper genoeg standen over om die hoofdzaal voor de helft te vullen.

James Bond Lotus Esprit facts 2021
De Lotus Esprit blijft de mooiste Bond-wagen.

Kuieren in de Creators Zone

Wordt het opnieuw zo’n verslag? Viel er dan echt niets te beleven?

In de gedeelte waar de kleinere, lees onafhankelijke, tekenaars en andere creatievelingen hun ding doen heerst een gezellige drukte. Trots stallen ze hun tekeningen en prints uit. Ze dringen niets op en velen tekenen rustig verder. Het is een eiland op zich. We kuieren hier rond, genieten van de bedrijvigheid en kopen wat artwork. Nooit gedacht dat ik van zeemeerminnen, bloemdraken en feeën kon genieten want het werk van 4minigeeks charmeert me genoeg om een aantal prints aan te schaffen.

En wat zou een zichzelf respecterende geekbeurs zijn zonder de aanwezigheid van twee getalenteerde West-Vlamingen? Het is altijd een genoegen om “Berserkerfx” Kenny de Paepe en zijn meesterknecht “Opa” Dirk Detailleur aan hun stand te ontmoeten en van hun kunstwerken te genieten.

4minigeeks dragons
4minigeeks

Fan Village

Maar de zaal waar de echte schwung zit en de ziel van facts terug te vinden is? Grote verassing. Fan Village uiteraard.

Net zoals ze dat van bij de beginjaren in het ICC zijn tot de megalomane Expo-jaren waar ze in het kleinste hoekje worden geduwd, dragen de vele fanclubs, de hobbyverenigingen, de cosplayers en – ja, zelfs – die mannen met hun blokjes de traditie van het geekzijn trots verder. Hier komt facts echt tot leven, en voel ik me onmiddellijk thuis. Al sta ik niet te springen om me in een personage te verkleden.

Niet dat ik niets nieuws wil proberen. Bij de stand van de bouwers van Gunpla laat ik me in introduceren in de wereld van het het maken van Gundam modellen. In een surreëel moment waar we zowel Nederlands, Engels en gebrekkig Frans met elkaar praten proberen ze me te overtuigen van het plezier van hun hobby. Ik mag zelfs een kniptang en een vijltje vasthouden. Eerlijk, die paar minuten geven me een glimp van hoe ontspannend het kan zijn om de wereld rond je te vergeten en een robot te bouwen. Als ik er de tijd voor zou willen nemen, dan heb ik er een hobby bij.

old man trying new tricks

In closing

Hoe sluit ik dit verslag op een eerlijke manier af? In de huidige omstandigheden, rekening houdend met de wereldwijde pandemie en de logistieke problemen die er ongetwijfeld aan verbonden zijn, kan ik niet te kritisch zijn.

Facts 2021 is geen slechte beurs. Het is gewoon…meh. Het is niet meer dan een verdienstelijke poging en krijgen ze de beurs volgend jaar terug op de rails.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.