Film

Het einde van Ash Williams (Gastartikel)

Het hing al even in de lucht maar de Amerikaanse tv zender Starz heeft officieel de serie Ash Vs Evil Dead na drie seizoenen stopgezet wegens tegenvallende kijkcijfers. Hoofdrolspeler Bruce Campbell reageerde hierop met de volgende post op zijn Twitter account (foto rechts).

Ash vs Evil Dead Bruce Campbell

Hiermee eindigt een van de amusantere eighties franchises en dat is jammer. Daarom wordt het hoog tijd om de laatste twijfelaars te overtuigen om aan te haken bij deze serie.

The Evil Dead

De tv-serie Ash Vs Evil Dead (2015-2018) kwam voort uit de drie films die hun roots hadden in de cult klassieker The Evil Dead uit 1981.

Het verhaal van The Evil Dead gaat over een groepje vrienden die hun Spring Break vieren in een houten huisje in het bos. Daar vinden ze een bandrecorder waar de vorige bewoner zijn verhaal op heeft ingesproken en de Necronomicon, het boek van de doden. Natuurlijk worden er wat passages uit het boek hardop voorgelezen waardoor er een groot kwaad in de wereld wordt losgelaten en Ash Williams de enige is die na een nacht vol bloed levend uit het huisje stapt.

Het klinkt gek maar deze film heeft iets ongekend romantisch over zich. Jeugdvrienden Bruce Campbell en regisseur Sam Raimi vervulden met deze prent hun jeugddroom en brachten met The Evil Dead een film uit die niet alleen redelijk succesvol was maar hun ook een carrière in Hollywood bezorgde. Raimi groeide uit tot een gevierd regisseur en trakteerde het publiek op de eerste Spider-Man trilogie aan het begin van deze eeuw. Campbell werd een cultfiguur die soms even aan de roem mocht ruiken. Al bleven ze elkaar wel trouw en dook Campbell vaak in kleine rolletjes op in de door Raimi geregisseerde films.

[su_quote cite=”Dennis (over The Evil Dead)”]Het klinkt gek maar deze film heeft iets ongekend romantisch over zich. [/su_quote]

De reeks zou als een rode draad door hun leven blijven lopen. In 1987 verscheen Evil Dead II waarna het ietwat uit de pas lopende Army of Darkness in 1992 de trilogie min of meer afsloot. Er zijn ook diverse comics en games dewelke zich situeren in de rijke wereld van de The Evil Dead maar deze zijn verder geen essentieel onderdeel van het verhaal.

The Evil Dead Bruce Cambell Sam Raimi

Ash vs Evil Dead

Er waren een tijdlang verhalen over een vierde The Evil Dead film. Maar uiteindelijk kozen Raimi en Campbell ervoor om Ash Williams terug te laten keren in een tv-serie.

In 2015 was het dan zover. Ash vs Evil Dead maakte zijn debuut op Starz. Het is dertig jaar na de gebeurtenissen in Evil Dead II (Om juridische redenen konden Raimi en Campbell geen gebruik maken van Army of Darkness) en Ash woont in een trailerpark en verdient de kost in een soort bouwmarkt.

Op een avond is hij onder invloed van wat joints en leest hij een nieuwe scharrel voor uit de Necronomicon. (Ja, de man heeft de herseninhoud van een kieken.) Het kwaad keert terug in de vorm van Ruby (Een rol van Lucy Lawless) die snode plannen heeft met de wereld en met Ash Williams in het bijzonder. Dit keer staat de man met de boomstick er niet alleen voor, want zijn collega’s Pablo en Kelly staan hem bij in de strijd tegen de Evil Dead.

ash vs evil dead bruce campbell ash williams

Aantrekkingskracht

Wat maakt deze serie zo aangenaam? De structuur staat als een huis. Elke aflevering begint met een scene die bloederig eindigt waarna er feilloos wordt overgegaan op de openingcredits. Als er iemand iets te lang met zijn rug naar de camera toe staat dan weet je als kijker wat er gebeurt als ie zich omdraait. En toch trap je erin. Elke aflevering eindigt met een naadloze overgang naar een popsong dewelke perfect past bij het moment (Al zal de blogfather het absoluut niet kunnen waarderen dat Come on Eileen ook voorbij komt). Ash vs Evil Dead is niet bang om op sommige punten heel voorspelbaar te zijn maar tegelijkertijd durft het ook om soms heel diep te gaan.

Bruce Campbell als Ashley Williams is heerlijk boers en politiek incorrect. Het is iemand wiens hoogtepunt lag in zijn studententijd en zowel qua interesses als qua levensstijl in dat moment is blijven hangen. En toch… Op een gegeven moment begin je als kijker te beseffen dat het niet zo had hoeven zijn. Het leven van Ashley Williams werd in de knop gebroken tijdens de noodlottige vakantie in 1981 en eigenlijk zit hij nog altijd in dat houten huisje ergens in het bos.

He knows what you're thinking

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.