Film

De Australische Invasie in de jaren 80

Australië in de jaren 80

Een groot voordeel van deze tropische temperaturen is dat er weinig tot niet online wordt gelezen. Hoe dat een voordeel kan zijn voor een blogger? Luister, dan hoef ik geen enkele moeite te doen om gedenkwaardige stukken te schrijven, en kan ik makkelijk elders gepubliceerde artikels recycleren. Zoals deze.

Het woord invasie klinkt ongetwijfeld heftig, en ik wil niemand de stuipen op het lijf jagen dat de Australische marine met een oorlogsbodem voor onze kusten dobbert, maar in de jaren 80 leek het alsof de gewezen Engelse kolonie elke dag iets nieuws naar ons lanceerde. Een bloemlezing.

Natuurlijk heeft u iets gelijkaardig al eens gelezen.

Kylie Minogue

Kylie Minogue

Belangrijk: Speelde van 1986 tot 1988 het geliefde personage Charlene Robinson in het televisiefenomeen Neighbours (zie verder). Maakte daarna furore als zangeres onder de deskundige leiding van Stock, Aitken & Waterman. Hoewel haar carrière eind jaren 80 een dipje kende, rijfde ze drie jaar lang de nummer 1 hits binnen.

Persoonlijke herinnering: Kylie Minogue was met haar lange blonde krullen en diepblauwe ogen een babe. Zingen was niet haar forte, maar zwoel kijken had ze onder de knie. Deze puberende tiener kon er niet genoeg van krijgen.

Neighbours

https://www.youtube.com/watch?v=JJd81rdbHBI

Belangrijk: Iedereen, of daar ga ik toch van uit, heeft ooit één aflevering van deze geliefde serie bekeken. Met zijn gezapig tempo en makkelijk te volgen verhaallijnen (Robinsons versus Ramsey) was het verslavend. Neighbours is ondertussen aan zijn 34e seizoen bezig.

Persoonlijke herinnering: Kijken naar Neighbours na school bleef tot begin jaren 90 een vast ritueel. Maar dan wordt je ouder, ga je studeren en vallen oude gewoontes aan de kant.

The Flying Doctors

Belangrijk: Neem een exotische locatie zoals Coopers Crossing, gooi er wat knappe dokters bij en laat ze in een vliegtuig de regio rondvliegen om mensen te helpen. Vermijd de decadente luxe van Dallas en Dynasty en houd de verhaallijnen in de realiteit gegrond. The Flying Doctors leek goedkoop gemaakt, maar het scoorde als kijkcijferkanon.

Persoonlijke herinnering: Het was nooit mijn favoriete serie. De actie was onbestaand en alles leek zo mondain.

Crocodile Dundee

Crododile Dundee cover

Belangrijk: De sympathieke, maar wereldvreemde jager Mick “Crocodile” Dundee gaat samen met een knappe journaliste naar New York. De omschakeling van de Australische Outback naar de snelle levensstijl van de hoofdstad gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot.

Persoonlijke herinnering: Acteur Paul Hogan stond model voor al onze voordelen over hoe Australische mensen leven en praten. “That’s not a knife. THAT’s a knife.” Een quote als een huis, en eentje dat nog steeds wordt bovengehaald.

Mel Gibson

Mel Gibson Mad Max
@Warner Bros

Belangrijk: 3 x Mad Max (technisch gezien is de eerste uit 1979, red.) , 2 x Lethal Weapon en heel wat succesvolle films tussenin. Voor Mel Gibson vormden de jaren 80 de basis van een grootse carrière. Wat als hij nu behoorlijk kierewiet uit de hoek komt? Op basis van die 10 jaar is alles gepermitteerd.

Persoonlijke herinnering: Mijn favorieten blijven Mad Max II: The Road Warrior (1981) en Tequila Sunrise (1988).

Dame Edna

Dame Edna

Belangrijk: Een comedian dat zich als vrouw verkleed is nu dan wel passé, maar in een niet zo ver verleden was het grensverleggend. Met een humor drijvend op zelfspot en sarcasme, was Dame Edna zelfs grappig (wat van Debby & Nancy dan niet kon gezegd worden). Ze startte dan wel in 1955, het was pas begin jaren 80 dat de Europeanen hun eerste kijk op haar/hem kregen via de Britse televisie.

Persoonlijke herinnering: Moeilijk om er een precies televisiemoment aan te koppelen.

INXS

Hits Of The 80s – De Australische Charme van INXS (1987)

Midnight Oil

Hits Of the 80’s – Die Kale van Midnight Oil

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.