De wereld van de geek

Dagboek van een verzamelaar – Wat doe je met de verpakking?

Wat doet een verzamelaar met de verpakking van zijn collectables of verzamelobjecten? Waar stapel je alles? Heb je er ruimte voor? Finaal, heeft het allemaal wel zin?

Vergeef me. Uit luiheid gebruik ik dezelfde inleiding telkens opnieuw. Als je de vorige afleveringen hebt gelezen mag je deze alinea’s dus probleemloos overslaan. Onder de titel De Afvalberg lees je nieuwe inhoud.

Als je een bepaalde leeftijd bereikt- voor mij is dat 50 jaar – sta je regelmatig stil bij het waarom van alles. Een heel belangrijke, en de katalysator van dit schrijven, is Waarom is mijn verzamelruimte tot een stort herleid gevolgd door waarom raak ik het stilaan beu.

In een 4-tal posts probeer ik bijgevolg mijn huidige malaise te verwoorden:

De afvalberg

De problematiek die ik in deze post wil aankaarten is iets waar ik elke dag mee worstel(de). En ik vermoed dat er meer verzamelaars zijn die zichzelf dezelfde vraag stellen. Wat doe je in godsnaam met de verpakking? Dat de overdaad aan verpakking het gevolg is van ongeremd en bij momenten impulsief kopen van merchandise vergeten we even. Daar ben ik in het eerste deel van deze artikelreeks iets dieper op ingegaan.

We pikken in op het punt dat de figuur of het voertuig uit de verpakking is gehaald, en het wordt uitgestald. Als verzamelaar moet je anticiperen wat je achteraf met de geopende doos wil doen. Wil je het uitstallen bij je figuur? Bewaar je het in een andere doos of curver? Of dump je het gewoon ergens op zolder?

Op zich kun je lang genoeg twijfelen. Maar eenmaal de hoeveelheid te groot wordt, en het te veel plaats in beslag neemt, wordt het lastiger. Vanaf dan moet je de beslissing (durven) nemen.

Soms moet je het gewoon doen!

Het eerste wat ik deed was online zoeken naar wat andere verzamelaars met hun verpakking doen, en/of ze eventueel nuttige tips delen. De grote consensus is dat er geen consensus is. Iedereen doet maar wat. De ene bewaart alles netjes in zijn kast, de andere gooit het onceremonieel bij het afval. Er is zelfs iemand die het in de kattenbak gebruikt. Met andere woorden, de enige die de beslissing kan maken ben ikzelf.

Voor mezelf heb ik het besluit genomen om de nutteloze verpakking weg te gooien. De plastic blisters vliegen de vuilbak in. Dat ik achteraf met 3 grote volle zakken aan het containerpark mag aanschuiven om er definitief vanaf te zijn, neem ik er dan wel bij. Ik ben misschien één van de weinigen die daarom een fan is van de vensterloze verpakking die Hasbro momenteel gebruikt. Als ik de figuur wil zien dan moet ik het er uit halen. En belangrijker…no plastic.

Het karton maak ik plat en bewaar ik in 1 grote curver. Dat geeft me tijd om daar op een later tijdstip een andere beslissing over te nemen. Hoe dan ook, ik raad het iedereen aan. Eenmaal je de stap zet, gaat de rest vanzelf. Geloof me, je zult je er beter bij voelen.

Wat met de bonus content?

Maar, 80sGeek, wat doe je dan met alle extra inhoud die in de verpakking zit? Wat doe je met de extra hoofden, handen, wapens en wafelijzers?

Goede vraag. Al dat klein grut sorteer ik nu in kleine ziplocks (gripzakjes). In het zakje stop ik een kaartje met de inhoud. Want vooral de handen zien er op de duur allemaal hetzelfde uit. Enkel een kenner ziet het verschil tussen de handen van Hulk Hogan en die van Luke Skywalker.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd. Het verheerlijken van alle glorie van mijn jaren 80 zie ik als een plicht naar de huidige generatie. Doorspekt met invloeden van de subtiele humor van Jeroom, George Carlin en Mad Magazine presenteer ik nonsens en nostalgie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.