Favoriete artikels,  Film

Wijze levenslessen uit Dirty Dancing (1987)

Op 17 augustus 2017 werd de filmklassieker Dirty Dancing 30 jaar oud.

Ah, u wist het al? Inderdaad, dit is oud nieuws.

Dirty Dancing (1987)

Misschien vraag je je af waarom deze retrospectieve zo laat gepubliceerd wordt. Misschien niet. Maar elke denkbeeldige vraag verdient een antwoord.

Luister, 80sGeek bejubelt alle films van de jaren 80, maar de vlaggen en ballonnen ophangen voor wat in wezen een zuivere chickflick is doet onze streetcred geen deugd. Laten we het daarom fashionably late noemen.

Begrijp me echter niet verkeerd. Dirty Dancing blijft een topper uit de jaren 80 en laat nog steeds een stevige indruk na. Bovendien geeft het onze echtgenotes warme gevoelens bij het zien van hoofdrolspeler Patrick Swayze. Tegenspeelster Jennifer Grey doet ons hartje dan niet meteen sneller slaan. De film was dan ook niet voor ons bedoeld. We zakten als tiener enkel naar de bioscoop af omdat er veel meisjes in de zaal aanwezig waren.

Maar weet u, dat maakt de film voor ons niet minder interessant. Dirty Dancing staat immers bol van wijze levenslessen waar wij vroeger niet bij stil stonden. Nu, 30 jaar later wordt de film voor ons pas echt relevant.

Dirty Dancing 1987
© 1997 Artisan Pictures Inc. All Rights Reserved.

Geef je dochter een liefkozende bijnaam

Het siert je als ouder om je dochter een volwassen naam te geven. Maar tijdens haar puberteit geef je haar best nog een liefkozende bijnaam. Zoals Baby bijvoorbeeld.

Baby klinkt lekker stigmatiserend en vernederend, en garandeert een gezond groeiend zelfbewustzijn bij een seksueel ontluikende tiener.

Dirty Dancing 1987 Jennifer Grey
© 1997 Artisan Pictures Inc. All Rights Reserved.

Meisjes vallen op oudere mannen

Ook al doen vaders zo hard hun best om hun dochter op het rechte pad proberen te houden, uiteindelijk geeft ze de voorkeur aan kwajongens. Het is onvermijdelijk.

Ondanks alle goede raad ligt haar bestemming niet bij nette jongens, maar bij het rifraf, de crème de la crème van de onderbuik van de maatschappij. Hun gewoontes worden al snel de hare. Liegen, smoesjes vertellen, als een bronstige kat wil ze die wilde kater. Het liefst ene met al wat grijze haren in de vacht.

dirty dancing 1987 the kiss
© 1997 Artisan Pictures Inc. All Rights Reserved.

De wet staat aan de kant van de man

In Dirty Dancing vergrijpt de zichtbaar oudere dansleraar Johnny zich aan een 16-jarig muurbloempje. Niets aan de hand? Inderdaad, in de van alle fatsoen ontnomen 21e eeuw zou daar niemand nog van wakker liggen.

Maar in de jaren ’60 in puriteins Amerika? Dan verwacht je dat deze kinderlokker een gepaste straf krijgt. Wie verwacht dat de man publiekelijk wordt gegeseld en nadien aan de varkens geserveerd wordt, staat een teleurstelling te wachten. De man wordt op handen gedragen. Waarom? Omdat hij kan dansen.

Dirty dancing swimming
© 1997 Artisan Pictures Inc. All Rights Reserved.

Professioneel dansen vraagt weinig voorbereiding

Dat dansen blijkt niet eens zo moeilijk. Geloof dus niet wat ze je in Dancing With The Stars of So You Think You Can Dance proberen wijs te maken. Leren dansen neemt geen jaren trainen in beslag.

Integendeel, buiten een paar vaste stapjes oefenen lijkt er tijd genoeg om nog te rollebollen. Dat laatste vraagt dan wel iets meer oefening. Maar dat is evident.

Dirty Dancing dancing Jennifer Grey Patrick Swayze
© 1997 Artisan Pictures Inc. All Rights Reserved.

Vaders zijn trots als hun dochter volwassen wordt

Wat geeft de vader de danser die zijn dochter van een onschuldige deerne in een dansende allumeuse heeft getransformeerd? Een slag in het gezicht? Een brandende pook in de aars?

Verre van. Duidelijk geëmotioneerd geeft hij de man een stevige handdruk. En in plaats van Baby stante pede naar een internaat te sturen, waar Ierse nonnen haar betere manieren indreunen, krijgt ze een gemeende knuffel. Hij is trots, want zijn dochter kan dansen.

Dirty Dancing
© 1997 Artisan Pictures Inc. All Rights Reserved.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.