Uit De Kast

Uit De Kast: De Toyboys

Vandaag is het de beurt aan de Toyboys. Wat zeg je? Slaan we een erotische weg in, en sluiten we aan bij de50 Shades Of Grey hype? Absoluut niet, de Toyboys is de verzamelnaam voor een groep merchandise enthousiastelingen die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Na het lezen van volgende bijdrage zullen ze je eeuwig bijblijven. We spreken met Pieter Kamp, die voor ons eerst het verhaal van de oorsprong vertelt.

Waar start het verhaal van de Toyboys?

Zoals met elk goed verhaal, film of comic. Niet heel lang geleden in een melkwegstelsel vlakbij, in het jaar 2014, besloten drie vrienden meer te doen met hun vondsten van rommelmarkten, vintage stores en tweedehandswinkels.

Klinkt het poëtisch.

Wij drieën verzamelen voor onze eigen collectie vintage speelgoed en verkochten ook wel eens wat door via Marktplaats.

Toyboys-2

Waar ligt dan het echte beginpunt?

Ik, Pieter (Kamp) en Qwintijn (Manders) , beide grote fans van Jordan Hembrough’s programma The Toyhunter, kregen een opdracht van een vriendin om op zoek te gaan naar van die kleine plastic dino’s. Als echte Toyhunters struinden wij de bakken op een lokale rommelmarkt af, en even waanden we ons in de wereld van Jordan.

Je hoort dit meer, maar jullie hebben de lijn daadwerkelijk doorgetrokken en een webserie gemaakt.

Ja, klopt. maar dit hele tafereel werd wel met een flinke korrel zout genomen, en gaf inspiratie voor de eerste aflevering van De Toyboys. In een latere aflevering volgde een unboxing van Star Wars speelgoed met behulp van hobbymesjes. Daar volgde heel wat commentaar op. Daarnaast boden we eens hulp aan een verzamelaar in nood die niet wist wat hij had gevonden bij het grof vuil. Daar volgde heel veel leuk commentaar op en zo besloten we er meer te maken.

Grappig perspectief.

De filmpjes postten wij op ons Facebook en YouTube kanaal. Wonder boven wonder, binnen de kortste tijd stormden de likes binnen en kregen wij veel leuke reacties. In een van de afleveringen laten we trouwens zien hoe je je kunt voorbereiden op  Dutch ComicCon.

[su_quote cite=”De Toyboys”]Samen gingen we steeds meer verzamelen, ruilen en doorverkopen. Na een tijd ontstond het idee om een website, waar we naast het speelgoed ook de filmpjes plaatsten, te maken.[/su_quote]

Waar jullie ook van de partij zullen zijn?

Dankzij dit filmpje met onze verkleedpartij ontvingen wij van de fantastische organisatie perskaarten.  Voor ons zijn er dus geen beperkingen. Hahaha. Het filmpje dat we daar opnemen wordt trouwens de aftrap voor het tweede seizoen van de serie.

Toyboys-1

We dwalen af. We praten nog steeds over de beginperiode van jullietoyhunting.

Ja, pas nadat Pieter in een tweedehands winkel een trouwjurk opzij schoof, om daar een complete verzameling aan Real enFilmation Ghostbusters speelgoed te vinden.

Nice!

Heel wat exemplaren waren dan nog boxed. Op slag werden we door het vintage toys virus gebeten.  Nadat wij ze, door contact op te nemen met en dankzij hulp van een aantal lokale verzamelaars, compleet wisten te maken waren het Filmation Ghosthouse en de twee Real Ghostbuster Firestations zo doorverkocht.

Dit legde ongetwijfeld geen windeieren.

Absoluut niet. De rest (van onze vondst ed.) hebben wij geruild bij Space Oddity in Amsterdam om onze eigen verzamelingen uit te breiden.  Al snel vonden wij op rommelmarkten meer leuke dingen, die we dan aan Michel (Van Staveren) lieten zien. Michel is een andere vriend van ons met dezelfde hobby’s. Hij haalde op een gegeven moment een gigantische verzameling Masters of the Universe uit een doos. Toen wisten we dat we de derde Toyboy hadden gevonden.

Samen gingen we steeds meer verzamelen, ruilen en doorverkopen. Na een tijd ontstond het idee om een website en een Facebookpagina te maken, waar we naast het speelgoed ook de filmpjes plaatsten.

Waren de eerste reacties op jullie website postief?

We kregen steeds leukere reacties van vrienden die hun speelgoed uit hun jeugd op Facebook de revue zagen passeren. Een vriend van ons, en eigenaar van de vintage winkel The Irrational Library, in het hartje van Haarlem (Nederland) oppperde het idee om bij hem een Pop-up store te openen. Ondertussen puilden onze slaapkamers uit van het speelgoed dus dat zagen wij wel zitten.

[su_quote cite=”De Toyboys”]En als wij aanwezig zijn trekken we ook een toy uit het schap en spelen we lekker mee.[/su_quote]

Werd dit een succes?

We brachten er onze spullen en hebben ze nadien nooit meer opgehaald. Het liep zo goed en de reacties waren zo leuk dat er besloten werd een stukje van de winkel in te richten voor de Toyboys.

Toyboys-31

Kunnen lezers jullie daar ontmoeten?

We zijn regelmatig in de winkel te vinden en spreken daar ook af met klanten, die iets willen afhalen, af. Maar ze kunnen ook gewoon lekker kletsen over speelgoed. Op sommige zondagen zetten we een beamer neer en kijken we de hele dag80ies cartoons. Dit samen met vrienden, verzamelaars uit Haarlem en mensen die in de winkel wat kopen.

[su_highlight]Update 30/06/2016: Ondertussen hebben de Toyboys een eigen winkel. Alle informatie vind je op hun Facebookpagina.[/su_highlight]

Dat klinkt ongelooflijk leuk. Veel bezoekers verwachten dat niet.

Neen, totaal niet. Zo was er op de eerste uitvoering een Franse toeriste die met haar dochtertje kwam binnenwandelen. Mama shopte in de winkel en liet haar dochter met ons meekijken. Ze kreeg van ons spekkies, chips, limonade. Ondertussen keek zij haar ogen uit bij de eerste aflevering van Thundercats. Zij zal deze ervaring in alle waarschijnlijkheid nooit meer vergeten. Daar doe je het voor, toch?

Een winkelier die in zijn klant meer ziet dan alleen klant. Neen, kom je buiten het verzamelcircuit niet veel tegen.

Het is zo leuk om de reactie van klanten te zien als ze iets herkennen uit een jeugd. En het leuke van deze winkel is dat je je toy onmiddellijk kan uitpakken, tegelijk een kop koffie kan nemen en er de rest van de middag in de winkel mee kan spelen. Dit terwijl je vriendin of vriend nog even een andere boodschap gaat doen. En als wij aanwezig zijn trekken we ook een toy uit het schap en spelen we lekker mee.

Toyboys-3

Zalig! De winkel ziet er dan ook supergezellig uit. Wat is jullie assortiment?

Eigenlijk hebben we van alles wat. Het hangt allemaal af van wat we kunnen vinden en hoe diep onze zakken zijn. Soms hebben we een partijtje Star Wars dan weer G.I. Joe 25th Anniversary en een andere keer een hele stapel smurfen. Ook 80s MB spellen kun je bij ons vinden. Zoals je ziet wisselt het veel.

Recentelijk zijn we benaderd door een grote leverancier van hedendaags speelgoed. Die vond onze webwinkel en onze YouTube filmpjes zo leuk. Dankzij hun verkopen wij nu ook Funko ReAction, GentleGiant,Sideshow Collectibles en Hot Toys.

The Sky Is the Limit blijkbaar?

We wachten enkel nog op de deal met Hasbro om exclusief Transformers te verdelen. Haha, je moet blijven dromen toch.

Kunnen lezers jullie ook contacteren om oud speelgoed te ruilen?

Wij zijn altijd op zoek naar obscure vintage toys. Kopen, verkopen, advies ruilen het mag en kan bij ons allemaal. Zo hebben wij laatst nog de Bump and Go Super Nite Racer voor iemand weten te vinden.

Toyboys-41

Even naar jullie persoonlijk. Waren jullie voorheen verwoed verzamelaars?

Ik werk als video-editor en om mijn kantoor een beetje aan te kleden, zocht en vond ik regelmatig een speelgoed figuurtje uit een film. Die stalde ik vervolgens uit op kantoor. Dan speelde ik er lekker mee tijdens het uitrenderen van de film.

Quintijn spaart eigenlijk al jarenTransformers en ander speelgoed. Ik denk dat hij van ons drieën het meest bezit in zijn privé-collectie. Hij stalt regelmatig nieuwe vondsten uit in zijn vitrine. Michel heeft dan heel veel Masters of the Universe. We maken alle drie muziek in verschillende bands, en als we bij Michel langs gaan, storten we ons bij een writers-block op zijn He-Men. Helaas ontstaat er nog wel eens wat onenigheid over wie er dan He-Man mag zijn. Tja wat dat betreft is er weinig veranderd sinds onze jeugdjaren.

He-Man-KOWat beschouw je zelf als je favoriete merchandise of speelgoed?

Ik ben een grote fan van de Funko ReAction lijn. Niet vintage, maar supervet en het sluit perfect bij wat ik verzamel aan. Die cards zijn super strak ontworpen, en gebaseerd op de vintage Kenner Star Wars cards. De betaalbaarheid is een pluspunt.

Het klinkt gek, maar van Knock-Off (nep) He-Mans loop ik wild.

Die Knock-Offs (of KO) blijven uiterst charmant.

Zo lelijk dat ze mooi zijn. Die wil ik echt hebben. Niet dat ik er dag en nacht naar zoek, maar als ze weer eens tussen een stapeltje MOTU zitten, gaan ze meteen de privé-collectie in.

En je makkers?

Quintijn is nog steeds op zoek naar Transformers van G1 tot Prime en dat zal nog wel even zo blijven, al heeft hij een paar prachtige Star Trek items thuis rondslingeren. De laatste tijd betrap ik hem steeds op het zoeken naar M.A.S.K.. Bij Michel verschilt het per week, het ligt er aan hoe de sterren staan. Dan is hij weer bezig met zijn He-man of Star Wars en dan zijn het weer Poolse KO Turtles. Daarnaast heeft hij een behoorlijk stripverzameling dat hij zo nu en dan weer verkoopt om plaats te maken voor wat speelgoed.

[su_quote cite=”De Toyboys”]Het klinkt gek, maar van Knock-Off (nep) He-Mans loop ik wild.[/su_quote]

Wat verkoopt momenteel fantastisch goed?

Star Wars, Star Wars en nog eens Star Wars.

Wat is Star Wars?

Het vliegt letterlijk de winkel uit. Jaren 70, 80 of 90is, in verpakking of los. Soms lijkt het voor ons of iedereen iets met deze filmreeks heeft. We kunnen dan ook niet wachten op de nieuwe film en hopen ons handen te krijgen op de nieuwe Star Wars Toyline van Kenner.

We bedanken Pieter Kamp en de Toyboys voor hun medewerking.

Hun webshop is met een simpele muisklik hier te bereiken. Maar je kunt hen ook groeten via hunFacebookpagina.

Dit artikel verscheen eerder op Geekster.

http://www.geekster.be/to-play/kast-toyboys/

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.