Geeks op Stap

Geeks In London – Harry Potter @ Platform 9 3/4

Kings Cross Station is een kleine bedevaartsoord voor fans van Harry Potter, ook liefdevol Potterheads genoemd. In dat station vind je Platform 9 3/4, de geheime doorgang naar de sporen van de Zweinstein Express.

Eerlijk, Harry Potter interesseert mij geen fluit. Ik heb de boeken niet gelezen, en afgaande op de films waarbij ik me stierlijk verveelde, ben ik dat niet van plan. Het verhaal over de jongen dat tovenaar wordt en uiteindelijk zijn aartsvijand Voldermort verslaat gaat gebukt onder clichés en voorspelbaarheid.

Alleen is mijn oudste zoon er gek op, en omdat ook deze vader de geek passie van zijn kinderen niet zal afremmen, staat een bezoek aan het station op het programma.

Platform 9 3/H Harry Potter London Kings Cross

Platform 9 3/4 at Kings Cross

Waar: Kings Cross Station (Euston Road)

Vooraf: Een bezoek, als ik die term mag gebruiken, aan het perron is gratis. Ik lees online dat het er druk kan zijn en wachttijden van 60 minuten niet ongebruikelijk zijn.

Platform 9 3/4 Kings Cross London Harry Potter

A Steward will then come get you

Aangekomen aan het perron valt de rij – de cue – redelijk mee. Prachtig, ik schat een half uur wachten. Voor we kunnen aanschuiven maakt een medewerker er ons op attent dat er een andere rij is waar we heen moeten. A steward will then come get you. Buiten aan het station staan inderdaad mensen in het ijle te wachten.

Het hoopvol ingeschatte half uur blijkt uiteindelijk een goede 70 minuten te worden. Het personeel probeert er vaart in te houden, maar enkele Aziatische bezoekers benaderen dit als een professionele fotoschoot. Een foto met een duckface, een foto met z’n tweeën en misschien nog eentje om het af te leren. Allemaal voor een foto met een halve stationskar, een pluchen perruche en een mottige sjerp. Influencers wellicht die de ideale foto willen.

Eenmaal onze beurt gaan de kinderen er volledig in op. Hun glimlach maakt het wachten goed. Ik besluit mijn fotomoment anders aan te pakken. Tijdens het wachten zie ik steevast mensen in dezelfde poses staan. Sjaal in de nek, beentje omhoog en lachen. Niet mijn ding.

Na het poseren word je naar de shop geleid. Ook al hebben we op voorhand afgesproken het niet te doen, kopen we de professionele foto’s. Die staan strategisch geprijsd zodat de 3 voor 20 £ geen slechte deal lijkt. Het maakt een mooi souvenir.

Kings Cross Platform 9 3/4 London Harry Potter

Is het de moeite?

Ik kan moeilijk oordelen in jouw plaats. Ben je een Potter-fan dan staat dit ongetwijfeld al op je bucketlist. Alle anderen houden beter in het achterhoofd dat dit een typische toeristenval is.

Meer informatie over een bezoek aan het perron vind je op de homepage van Kings Cross.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

8 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.