Het leven zoals het is

80sGeek schrijft een boek – den Joepie

Mag ik even wat van je kostbare tijd nemen om een update te geven van mijn schrijven? Ja? Natuurlijk mag dat. Wat ga je anders doen? Het kan niet interessanter zijn dan wat je de volgende 5 minuten leest.

Oh ja, ik ga er van uit dat iedereen onmiddellijk weet waar ik het over heb. De mensen die het nu in Keulen horen donderen of die over de aandachtsspanne van een tweevingerig Zuid-Amerikaans zoogdier beschikken lezen best nog even het inleidend artikel over mijn schrijven. Als je dat hebt gedaan, kun je deze blogpost correct geïnformeerd verder lezen.

Kende gij nog den Joepie?

Probeer een boek over opgroeien in de jaren 80 te schrijven zonder het over tijdschrift Joepie te hebben. Het is onmogelijk. Joepie is het muziekblad van Vlaanderen. Het is het tijdschrift dat jongeren in de jaren 80 lezen om op de hoogte te zijn van muziek, zangers en de belangrijkste hitlijsten.

Dan vertel ik niet de gehele waarheid. Joepie biedt meer dan enkel muziek. Wie het tijdschrift heeft gelezen herinnert zich ongetwijfeld de spannende foto-strips en de informatieve vragenrubriek waar jonge meisjes hun meest intieme vragen (“Ik ben verliefd op de buschauffeur” en “Kun je zwanger worden van koffie drinken?”) aan een mysterieus redactielid stelden.

Liefste Joepie, 40 jaar stiekeme lezersbrieven
“Liefste Joepie” (Sylvia van Driessche) is een aanrader.

Waar is mijn Joepie?

Alleen, ondanks dat ik over een niet onaardige voorraad aan materiaal uit de jaren 80 beschik, vind je er geen Joepie tussen. Als ik aan mijn project begin ga ik ervan uit dat het niet moeilijk kan zijn om enkele van de oude exemplaren te kopen. Hoe mis kun je het hebben?

Het probleem ligt niet in het vinden van de tijdschriften. Af en toe duikt er op een 2ehandssite een lot op dat interessant lijkt. Dat lot wordt dan meestal vergezeld door het klassieke vakjargon van online verkopers Bieden of N.O.T.K. (nog overeen te komen). Wat er eigenlijk op neer komt, en dat is hun goed recht, dat ze aan deze verkoop goed willen verdienen. Maar 7 tot 10 EUR voor 1 tijdschrift? Verzending niet inbegrepen. Ik denk het niet.

Joepie Stickeralbum
Joepie Sticker Album bevat een eigenzinnige volgorde van artiesten.

En nu?

Momenteel schuim ik nog steeds het net af op zoek naar enkele betaalbare exemplaren. Ik heb niet veel nodig. Daar mag een scheurtje inzitten. Mijn tweede optie is het raadplegen van een archief. Het Corona tijdperk heeft dat op zijn beurt quasi onmogelijk gemaakt.

Gelukkig heb ik het boek Liefste Joepie, een bloemlezing van oude lezersbrieven, op de kop getikt en heeft Don Bonte me verblijd met een gaaf Joepie Sticker Album. Foto’s van de items zijn in de blogpost gevoegd.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.