Hits Of The 80s

Hits Of The 80s – Onder de douche met Arno (1988)

Arno, chanteur de charme

Arnaud Charles Ernest Hintjes mag je als een buitenbeentje in de muziek beschouwen. Zanger, entertainer, showbeest, filosoof en wereldburger. De Oostendse zanger vaart sinds zijn debuut in de jaren 70 een eigen koers in zijn eigen onimiteerbare stijl. Geniaal of nep, overroepen of origineel? De meningen over Arno lopen uiteen.

Maar niet bij mij. Arno is een muzikale guru, een godfather van de Belgische muziek.

Het is soms moeilijk te bevatten dat de man die naast het podium een verwarde en dronken indruk geeft, en tussen elke zin een salvo godverdommes afvuurt, op het podium zo kan schitteren. Arno leeft en ademt zijn muziek.

Hoe kun je niet houden van een zanger die zijn cisoyen liefdevol omschrijft met ‘”k Hen een kleintje mo ’t schiet verre”. Of de vraag over de muzikale talenten van Koen Wauters treffend beantwoordt met “Uit een koe tap je geen champagne“. Hij maakte geen grapje toen Radio 2 hem vroeg hoe het met zijn thuisstad Oostende is verlopen. “Z’en t’al noa de kloten holpen.

We zijn dan misschien geen generatiegenoten, maar beiden hebben we onze geboortestad zijn charme en authenticiteit zien verliezen.

Geboren in het Oostende waar de geest van Marvin Gaye nog ronddwaalde, waar de Engelse toeristen een eigen vibe aan het nachtleven gaven en waar de juke box vol bluesplaatjes de cafés kleurden, ontdekte Arno zijn soul.

Dingelingeling

Arno in een videoclip blijft iets uniek. Hij maakt er te weinig. Het interesseert hem blijkbaar niet.

Jammer, want de clip van Bathroom Singer is Arno ten voeten uit. Als een verstrooide professor zingt hij semi-toonvast over een onbereikbare vrouw (denk ik). Achter hem gaan niet alleen twee 80’s vamps in lederen jas en netkousen elkaar te lijf, maar ook Josse De Pauw, Jan Decorte en Jean-Louis Sbille proberen op alle mogelijke manieren de show te stelen. De trage wals gaat achteraf weken in je hoofd spoken.

Naast het legendarische televisiefragment waar Arno ons leert garnaalkroketten bereiden, las ik ook een filmpje van imitator Chris Van den Durpel in. Hij zit er boenk op.

Volgende week vieren we de dertigste aflevering. Ingetogen soberheid zal ons niet vreemd zijn.

U heeft geen flauw idee waar ik het over heb? Lees dan best even de handleiding.

De Uitdaging: Hits Of The 80s

De volledige playlist van Hits Of The 80s is trouwens te beluisteren via YouTube.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.