Hits Of The 80s

Hits Of The 80’s – Toy Soldiers – Martika (1988)

De stem van Martika

Ik ga er geen doekjes om winden. Toy Soldiers van Martika blijft, met een term dat we in de volkstaal gebruiken, een bèrenummer.

In de opbouw klinkt het als een fantastische som van alle verschillende onderdelen. De fascinerende inleidende kinderstemmetjes, het zacht en haast onverstaanbaar wauwelen en natuurlijk die pieken waar ze fors met Toy Soldiers uithaalt. Bedoeld als een ingetogen mijmering over verloren liefde, verandert het door die bovenvermelde pieken als een weezang vol persoonlijke waanzin. Sterk. Het nummer is me altijd bijgebleven.

Step by step
Heart to heart
Left, right, left
We all fall down
Like toy soldiers

Dat ze in de videoclip en op de hoes van de single bijzonder aangenaam op het oog is, vermeld ik er met plezier bij.

Martika Toy Soldiers

Martika, Wo bist du bleven?

Hoewel de zangeres met Toy Soldiers ergens, zo hoog zal het niet geweest zijn, in onze hitlijsten belandt, scoort ze in Europa amper een tweede hit. Maar zoals veel artiesten in het pre-Internet en YouTube tijdperk was het aan de andere kant van de Atlantische Oceaan een ander verhaal. In de Verenigde Staten is Martika met twee elpees bijzonder succesvol.

Daarna trekt de zangeres zich uit de schijnwerpers terug. Naar verluidt omdat de bijhorende faam en bekendheid haar niet ligt, en ze zich op haar nieuwe gezin wil focussen. Meer haal je uit dit artikel van de Daily Telegraph. De fans de zich haar nog herinneren kunnen haar sporadisch op diverse 80’s festivals aan het werk zien.

Je bent trouwens niet verkeerd als je Toy Soldiers nog van een andere artiest kent. In 2004 last het rapfenomeen Eminem een sample van het nummer in zijn eigen Like Toy Soldiers in.

Wie volop van al het mooie van de jaren 80 wil genieten – en wie wil dat nu niet? – kan ik de playlist van Hits Of The 80ies aanbevelen. Je vindt ze terug op YouTube.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.