Hits Of The 80s

Hits Of The 80’s – OMD en de vurige furie (1981)

OMD en de sound van de jaren 80

If Joan Of Arc Had A Heart

Natuurlijk herinner je je die eerste strofe nog. Hetgeen er na komt blijft echter wazig. Goed dat ik er ben om je in de juiste richting te helpen.

If Joan of Arc had a heart,
Would she give it as a gift
To such as me who longs to see,
How a legend oughta be

Dat de groep die het nummer brengt Orchestral Manoeuvres In the Dark heet, zal niet de moeilijkste quizvraag zijn. Maar wat je misschien niet meer weet is dat het nummer niet Joan Of Arc, maar Maid Of Orleans heet. En dat deze samen met Joan Of Arc het centrale tweeluik op het al even sterke Architecture & Morality vormt.

Maid Of Orleans mag je met zijn opzwepend ritme (die misthoorn! die steeds sneller wordende dum-de-de-de- dum!) zonder twijfel het hoogtepunt van die conceptplaat noemen. OMD laat horen dat het meer dan een typische synth pop of electro groepje is, en dat het onmiskenbaar invloed heeft gehad op groepen als a-ha. Luister maar eens naar The Sun Always Shines On TV met zijn vergelijkbaar orkestraal en duister melodie.

OMD Architecture&Morality

Zo maken ze ze niet meer.

Videoclips waar je amper weet wat er gebeurt, maar die zo mooi in beeld zijn gebracht en waar de muziek er enigszins bij aansluit, zijn typerend voor de jaren 80. In de bovenstaande clip is het ook speuren naar een achterliggende betekenis. Vaag kun je een link leggen tussen de gepantserde ridder – wellicht de Jeanne d’Arc of de Joan Of Arc – en de knappe vrouw waar één van de bandleden mee schaakt.

Ook kenmerkend is het gebrek aan sex-appeal dat bandleden Andy McCluskey en Paul Humphreys tentoonspreiden. Beiden lijken met hun bruine sweater eerder op sullige boekenwurmen, dan op de mega succesvolle muzikanten die de hoogdagen van MTV mee kleur geven.

OMD
foto via officiële site

De volledige playlist van Hits Of The 80’s is beluisterbaar op YouTube.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.