Hits Of The 80s

Hits Of the 80’s – Die Kale van Midnight Oil

White Men Can’t Dance

Spastisch.

Dat is het eerste woord dat in me opkomt als ik aan de videoclip terugdenk. Kort, maar omvattend. Spastisch.

Kun je Peter Garrett, leadzanger van Midnight Oil, anders omschrijven? Met dat glad geschoren hoofd, zijn demonische grijns en dito opengesperde ogen lijkt hij me het type kroeghanger waar je best geen ruzie mee zoekt. Dit is een man met zichtbare razernij in de aders. Een geluk dat onze vriend die agressie in zijn muziek kwijt kan. Als hij over Beds Are Burning zingt, durf je enigszins vermoeden dat hij in staat is om hoogstpersoonlijk je eigen bed met benzine te overgieten, alvorens hij er traag – en met een satanische blik – een brandende lucifer naar gooit. Some people just wanna see the world burn.

Die ruwe uitstraling staat in schril contrast tot de speelse vrolijkheid van de in de jaren 80 immens populaire landgenoten Kylie Minogue, Jason DonovanMichael Hutchence (INXS) en PaulCrocodile DundeeHogan. Net wanneer je overweegt om naar Australië, het Scandinavië aan de stille Zuidzee, te verhuizen staart Peter Garrett je in de ogen.

Peter Garrett Midnight Oil

The Time Has Come

How can we dance
When our earth is turning
How do we sleep
While our beds are burning

Achter de ruwe façade van de frontman schuilt een groep met een hart. Midnight Oil kenmerkt zich door zijn sociaal bewustzijn en zijn verregaand politiek engagement. Naast de aanklacht tegen de minderwaardige behandeling van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, door de overheid die ze in Beds Are Burning bezingen, richten ze hun wapens vooral tegen het nucleair beleid. Voor de Australiërs is de harde realiteit van de atoomtest immers voelbaar in de centrale woestijnvlaktes.

Wat ons naar de positieve kant aan het atoomverhaal brengt. De angst voor kernwapens (nukes) geeft niet alleen muziekgroepen inspiratie. Beginnend filmregisseur George Miller schildert in 1979 met Mad Max een weinig hoopvol beeld van de post-apocalyptische wereld. een wereld waar Peter Garrett zich ongetwijfeld thuis zou voelen.

Midnight Oil

Veel meer over Midnight Oil vind je hier:

http://themusic.com.au/news/all/2014/10/02/a-look-back-at-midnight-oils-politically-polarising-red-sails-in-the-sunset/

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.