Hits Of The 80s

Hits Of The 80s – Dire Straits Grand Cru

Money For Nothing

Geen jaren 80 zonder Dire Straits. Geen jaren 80 zonder Walk Of Life, Private Investigations, Tunnel Of LoveBrothers In Arms of Money For Nothing. Het was niet evident om het perfecte nummer uit hun discografie te kiezen, tot het van Sting door mijn hoofd galmde.

I want my, I want my MTV

I want my, I want my MTV

Net zoals ik vorige week over Level 42 en bassist Mark King schreef, leefde ook Dire Straits bij gratie van het charisma van leadzanger en gitarist Mark Knopfler. Ik daag je zelfs uit een ander bandlid bij naam te geven. Zijne hoofdbandragende hoogheid was de dirigent en het gezicht van een groep wiens populariteit halverwege de jaren 80 quasi mythische proporties aannam.

De adoratie voor de groep was niet geheel onterecht. Dire Straits was top. Noem hen desnoods de Grand Cru van de populaire gitaarmuziek.

Het hoogtepunt voor mij was de grootse finale op het Nelson Mandela Concert (11 juni 1988). Voor een uitzinnig publiek tonen de Straits samen met gelegenheidsgitarist Eric Clapton alle voorgaande artiesten hoe het moet.

Dire Straits

De band splitte in 1996 waarna Mark Knopfler als solo artiest verder gaat. Vragen naar een reünie worden steevast afgewimpeld. Blijkbaar heeft hij geen zin meer in de grote heisa die steeds met optredens van de band gepaard gaat. Om de fans te plezieren en hun rekening verder aan te dikken pompt de groep regelmatig een compilatie uit. Heb je het nog niet in huis, schaf dan de eerste verzamelaar Money For Nothing aan.

Tenzij je radio, als dat nog deel uitmaakt van je woonkamer tenminste, op de typische 80s zender staat geprogrammeerd, hoor je weinig tot geen nummers meer van Dire Straits. Ik kan me zelfs niet herinneren wanneer ik voor het laatst iets van de groep heb gelezen. Het lijkt alsof ze uit de geschiedenis zijn gewist.

dire straits

Volgende week keren we de rug naar de commerciële muziek, en mag het echt goed fout zijn. Geniet ondertussen van meer gitaargeweld.

Bent u echt God, Mr Clapton? (Hits Of The 80s #28)

Hits Of The 80s #27 De eerste keer Iron Maiden (1988)

Hits Of the 80s #15 Courteney & The Boss (1984)

Hits Of the 80s #17 ZZ Top, Mannen met baarden (1983)

De volledige playlist van Hits Of The 80s is trouwens te beluisteren via YouTube.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.