Hits Of The 80s

Hits Of The 80s – Talk Talk over het leven (1986)

Talk Talk, Britse degelijkheid

Talk Talk behoort tot de groepen die je pas later – lees: een paar jaar geleden – gaat waarderen. Ik kende ze natuurlijk wel uit mijn tienerjaren, maar ze maakten nooit een diepe indruk.

Zoals de meeste Britse groepen in de vroege tot midden jaren 80 werd er eerst op de veilige trein van de New Romantics gereden. Toch voelde je dat er meer in zat, en dat de groep het juk van de populaire muziek van zich af wou en zou werpen.

Niet dat hun vroeger werk niet onder de noemer geniaal te categoriseren valt, want nummers als It’s My Life, Life’s What You Make It en Such A Shame – niet toevallig hun meest gekende – kan ik steeds opnieuw beluisteren. Life’s What You Make It kan dan ook nog rekenen op de lugubere videoclip waar zanger Mark Hollis in een donker bos als een bezetene op de piano tokkelt. Het is genoeg voor de plaatselijke fauna om het op een lopen te zetten.

Misschien was de clip profetisch. Ook de fans verlaten de groep als deze na de hits hun experimentele, minder toegankelijke maar veel interessantere, muziek voorgeschoteld krijgen. Laat het nu die fase zijn die me via een omweg overstag liet gaan.

Talk Talk

Elbow in het kielzog

Deze ochtend wist een reporter me te vertellen dat Elbow, de Britse groep die na de release van The Seldom Seen Kid niets verkeerd kan doen, binnenkort nieuw werk met ons deelt. Stiekem hoop ik dan op een cd die de onmogelijke opdracht aangaat met de voorgenoemde te wedijveren.

Maar wat heeft dit nu met Talk Talk te maken? Alles. Elbow leidde me terug naar Talk Talk.

Guy Harvey, de joviale frontman van Elbow, geeft het in interviews steevast toe. De invloed op hun sound valt niet te onderschatten. Beluister Talk Talk’s Laughing Stock (1991), en Elbow’s Asleep In The Back (2001) na elkaar, en hoor hoe schatplichtig ze aan hun voorgangers zijn.

talk-talk-bw

Nood aan meer New Romantics of Britpop?

Hits Of the 80s #20 Ian Curtis en de liefde (1980)

Hits Of the 80s #23 Een stukje Heaven (1983)

Hits Of the 80s #10 De vraag van Nik Kershaw (1984)

Hits Of The 80s #3 Plaatje draaien met Dead Or Alive (1984)

De volledige playlist van Hits Of The 80s is trouwens te beluisteren via YouTube.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.