Film

De jaren 80 in zwart-wit – Mick, Tony en Madonna

“Beste 80sGeek, ik stootte op deze foto online. Kun jij er meer over vertellen?”

Zo kreeg ik vorige week een email van een trouwe lezer. In bijlage zat een digitale zwart-wit foto dat hij op het net had gevonden. Daar wou de lezer de context rond weten. Als alwetend rolmodel word je nu eenmaal verwacht op alle vragen antwoord te bieden.

Wat drijft hen?

Gelukkig beschouw ik mezelf naast een fontein der wijsheid ook een begenadigd onderzoeksjournalist. Geschoold in de Jamberiaanse technieken poog ik het wie, wat, waarom en wanneer uit te pluizen.

Wie is op de foto zichtbaar?

(links) Mick Jagger, leadzanger van The Rolling Stones, (midden) Madonna, de toondove zangeres, en (rechts) Tony Curtis, legendarische acteur van onder andere Some Like It Hot (1959) en Spartacus (1960) en – eigenlijk veel belangrijker – vader van 80’s vamp Jamie Lee Curtis.

Wat is meteen duidelijk?

Mick Jagger heeft een glas water bij de hand. Op zich is dat al reden tot achterdocht, want rock ’n roll sterren horen geen water te drinken. Ook zijn ondeugende glimlach valt onmiddellijk op. Er is duidelijk meer aan de hand.

Tony Curtis geeft of zijn beste imitatie van een wassen beeld bij Madame Tussauds, of hij is volledig van de kaart.

Wat is de context?

Ik wil twee pistes bewandelen, die van evenveel denkwerk getuigen.

Piste 1: Madonna valt op oudere mannen. En jongere mannen. Soit, Madonna houdt van alle mannen. Deze avond heeft ze haar zinnen op Tony gezet. Die blijkt echter niet vatbaar voor haar overdonderende charmes. Je kunt het op zijn gezicht lezen. Shoot me now. Mick Jagger heeft een binnenpretje omdat hij doorheeft dat Madonna uiteindelijk bij hem zal landen.

Piste 2: Zelfde scenario als hierboven. Om haar slaagkansen te vergroten heeft Madonna GHB aan Tony’s drankje toegevoegd. Scoren! Alleen is ze wat te vrolijk met de dosis omgesprongen. De ogen van Tony Curtis zijn open, maar er is niemand thuis. Mick Jagger heeft een binnenpretje omdat hij doorheeft dat Madonna uiteindelijk bij hem zal landen.

Wanneer is deze foto genomen?

Dat is moeilijker. Mick Jagger zag er in de jaren 70 reeds als een afgeleefde troubadour uit. Madonna verandert elke week van look. Dateren is via hen bijgevolg onmogelijk. Mijn beste gok? Tony Curtis overleed in 2010, dus het moet er voor zijn geweest.

Ik benadruk dat dit louter gissen is op basis van het voor de handen zijnde fotomateriaal. Niettemin is het leuk om af en toe de hersencellen te pijnigen. Laat het jullie niet tegenhouden om nog foto’s door te sturen.

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt koekjes. Houd je ook zo van koekjes, dan moet je op accept klikken. Dan eten we samen koekjes.